Agentia Servicii Publice a inceput sa elibereze pasapoarte noi. Majoritatea elementelor de securitate ale documentului sunt noi si actualizate, ceea ce inseamna ca este practic imposibil de falsificat, spune directorul ASP. Seful Agentiei sustine ca in a doua jumatate a anului viitor buletinele de identitate vor fi inlocuite cu carti de identitate. Documentele sunt asemanatoare celor din UE si ar putea fi obligatorii.

Asa arata noile pasapoarte eliberate de ASP de la 1 aprilie. Pagina cu datele de identificare, care pana acum era din hartie, este confectionata din policarbonat, personalizata prin gravare laser.

Mircea ESANU, SEF AGENTIA SERVICII PUBLICE:„-De ce policarbonat? - Noi migram catre o tehnologie de la o imprimanta de cerneala pe o tehnologie de gravare laser. E un fel de plastic, doar ca un pic mai sofisticat, e imbogatit cu carbon, ceea ce-i permite laserului sa arda pe aceasta structura datele din pasaport.”

Noul pasaport are 34 de pagini, cu doua mai mult decat actul emis pana acum. Totodata, acesta are 45 de elemente de securitate, iar doua treimi dintre acestea sunt noi sau actualizate, ceea ce face ca documentul sa fie aproape imposibil de falsificat, spune seful ASP.

Mircea ESANU, SEF AGENTIA SERVICII PUBLICE: „O noutate mare este ca cipul in care se contin datele biometrice, pana acum era in coperta, acum cipul a fost transferat si se afla in pagina de date care adauga inca un element de securitate.”

Chiar si asa, pretul noului pasaport ramane neschimbat, spun cei de la Agentia Servicii Publice, care ne-au aratat cum se produc pasapoartele biometrice.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:La sectia de confectionare a pasapoartelor biometrice, documentele ajung fara date personalizate. Apoi, acestea se introduc in dispozitivul de gravare laser. Imprimarea dureaza aproximativ un minut. Ulterior, datele sunt verificate in aceasta sectie.”

Gheorghe TRICOLICI, SEF CENTRU DE PRODUCERE, ASP:„Fiecare document este verificat atat fizic, cat si electronic la citirea datelor, la citirea electronica a datelor, la inscrierea corecta a datelor, la erorile care pot aparea in document, ca sexul, numele de familie, locul nasterii. Capacitatea de producere este in jur de pana la 60 de mii de documente pe luna.”

Responsabilii de la Agentia Servicii Publice spun ca autoritatile se gandesc ca, de la 
a doua jumatate a anului viitor, buletinele de identitate sa fie inlocuite cu cartile de identitate folosite in Uniunea Europeana. ASP lucreaza acum la un concept al documentului, care va contine elemente noi.

Mircea ESANU, SEF AGENTIA SERVICII PUBLICE:„Noi trebuie sa inscriem obligatoriu semnaturile electronice, plus sa avem anumite margini ca sa mai adaugam cateva elemente, proof of presence, confirmarea prezentei, la ce ne poate ajuta si la ce este folosit in UE. Acum, cand va duceti la banca, dati buletinul sa faceti o copie, dar o dovada a prezentei dumneavoastra este citirea acestui modul ca drept dovada a prezentei dumneavoastra.”

Mircea Esanu spune ca in baza acestor carti de identitate, moldovenii ar putea sa calatoreasca, fara a prezenta pasaportul biometric. Cartea de identitate va fi mai scumpa decat actualul buletin si ar putea fi obligatorie pentru toti cetatenii Republicii Moldova. Astfel, tara noastra incearca sa se alinieze la documentele de identitate pe care le are UE.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.