Moldova ar putea ramane fara gaz la sfarsitul acestui an, pentru ca expira contractul tarii noastre cu Gazprom. Atentionarea vine din partea unui ONG care vorbeste despre negocierea unor noi clauze cu rusii, care sa permita importul de gaz din Ucraina sau Romania, imediat ce aceste tari vor intra pe piata noastra. Intre timp, lucrarile pentru extinderea gazoductului Iasi-Chisinau ar putea dura mai mult decat au anuntat autoritatile.

Publicat:16.06.2019, 20:15

Otilia NUTU, ANALIST LA EXPERT-FORUM, ROMANIA: “Anul acesta este critic pentru securitatea energetica a Moldovei pentru ca expira contractul cu Gazprom, trebuie negociat un nou contract si exista posibilitatea ca furnizarea de gaze sa fie intrerupta din diverse motive.”

Se intampla in conditiile in care Moldova nu are o alternativa de alimentare cu gaze. Conducta care ar urma sa transporte gaz din Romania la noi ar urma sa fie gata in 2021. O solutie temporara ar fi un acord cu Ucraina care sa permita furnizarea de gaze pentru a nu intrerupe alimentarea.

Denis CENUSA, DIRECTORUL PROGRAMULUI SECURITATE ENERGETICA, EXPERT-GRUP: “Noi trebuie sa intelegem ca Ucraina poate deveni un actor important, chiar daca vom inceta sa primim gaz rusesc prin teritoriul ucrainean. In prezent, Ucraina poate importa gaz de la UE si noi putem avea acces. Si totodata sa consolidam dialogul strategi cu Romania astfel incat constructia gazoductului de catre Transgaz sa aiba loc cat mai repede.”

Repede ramane totusi cel mai devreme anul 2021, potrivit unei promisiuni facute anterior de fostul premier, Pavel Filip.

Otilia NUTU, ANALIST LA EXPERT-FORUM, ROMANIA:“In orice caz, pe termen mai lung, acest interconector ar putea sa aduca surse din mai multe parti nu doar din Romania.”

Denis CENUSA, DIRECTORUL PROGRAMULUI SECURITATE ENERGETICA, EXPERT-GRUP: “Acest interconector de gaze cu Romania ne permite sa avem o garantie dubla.”

Gazoductul Ungheni-Chisinau va avea o lungime de peste 110 km. Prima parte a conductei de la Iasi, la Ungheni a fost pusa in functiune in 2014, si prin ea s-au livrat un milion de metri cubi de gaze pe an, ceea ce inseamna ca pana in prezent Ungheniul si alte cateva localitati din apropiere au consumat gaz romanesc. Purtatorul de cuvant al Moldovagaz avea astazi telefonul deconectat, astfel nu am reusit sa aflam daca intreprinderea a inceput sa poarte negocieri cu Gazprom pentru a semna un nou contract.