Moldova este in topul tarilor cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese, chiar daca numarul acestora este in descrestere. Viteza excesiva, neacordarea prioritatii, dar si consumul de alcool sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor. Expertii sustin ca de vina nu sunt doar soferii, dar si gradul redus de interventie si infrastructura rutiera. Drumurile din tara noastra fiind departe cele mai sigure.

Publicat:01.10.2023, 18:50

Potrivit datelor statistice oferite de Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor, in 2022, in tarile UE, in medie au fost inregistrate 46 de decese  cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori. Romania, avand cea mai ridicata rata a mortalitatii in accidente rutiere din Uniunea Europeana. In Republica Moldova  indicile este aproape dublu - 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori. Astfel tara noastra este in topul tarilor cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese si cu cele mai nesigure drumuri pentru participantii la traficul rutier. Norvegia este tara cu cele mai sigure drumuri din Europa, fiind urmata de Suedia, Marea Britanie si Danemarca.

Ilie BRICICARU, EXPERT TRAFIC RUTIER:  „In Europa fiecare drum construit, de la planificare si pana la constructie are trei controale de siguranta, ei au ca scop final ca proiectul de reabilitare sa iasa unul sigur. Imbunatatim siguranta drumului atunci cand il proiectam, cand proiectul e doar pe hartie, nu dupa ce l-am dat in exploatare incepem iar sa investim in el.”

Pe langa infrastructura rutiera proasta, expertii sustin ca numarul mare de decese rutiere este cauzat de comportamentul soferilor.

Veaceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL:  „La noi in primul rand soferii nu sunt atat de disciplinati ca cei din tarile dezvoltate.//0045_02 min 0.03 Marea majoritatea accidentelor sunt in 90 la suta din vina directa a soferilor, viteza.”

Potrivit datelor statistie oferite de Inspectoratul General de Politie, in 2021 in Moldova s-au inregistrat peste 2500 de accidente soldate cu 257 de decese, iar anul trecut numarul acestora a fost mai mic – 2291 de accidente, ce au provocat moartea a 217 persoane. Totodata, datorita inaspririi amenzilor, in primele opt luni ale acestui an s-au produs peste 1200 de accidente, un numar relativ mai mic decat in acceasi perioada a anului trecut.

Expertii spun ca situatia din capitala si din restul tarii, trebuie privita separat.  Desi in Chisinau se inregistreaza cele mai multe accidente, cele fatale se produc in sate si pe soselele nationale.

Veaceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL:  „80 la suta din toate accidentele din municipiul Chisinau au loc din cauza inculturii comportamentului inadecvat si agresiv al soferilor. Sunt foarte multe accidente, mai multe decat in restul tarii, dar au un impact minor. In restul tarii cea mai grava este viteza. Noaptea, satele libere, traseul liber, viteza excesiva,lovitura, mort.”

Potrivit expertilor o problema majora este capacitatea si viteza de interventie. Si aici situatia este mult mai grava in restul tarii decat in capitala.

Veaceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL:  „Daca separam Chisinaul de restul Republicii dintr-o 100 de oameni traumati, mor 2,4, pentru ca aici accidentele nu sunt foarte grave, timpul de interventie rapid. Sunt spitale, sunt medici, intervin cei din jur, usor ajunge la spital, calitatea medicinii e buna. Sansele unui om de a supravetui intr-un accident in afara Chisinaului este de cinci ori mai mica decat in oras. Acolo accidentele sunt mult mai agresive. Doi, interventia si calitatea interventiei este foarte proasta.”

Statisticile prezentate de politie arata ca cele mai multe accidente sunt provocate de viteza excesiva. Neacordarea prioritatii pietonilor este urmatoarea cauza in top, fiind urmata de neacordarea prioritatii altor autovehicule, neasigurarea la schimbarea benzei, consumul de alcool, dar si traversarea strazilor in locuri nepermise.

Ilie BRICICARU, EXPERT TRAFIC RUTIER:  „Este vorba de un set de responsabilitati sunt autoritatile care contruiesc drumul, autoritati care planifica si fac politici in domeniul transportului rutier, in domeniul medicinii, educatiei, responsabile de emiterea a permiselor de conducere. Atunci cand toate lucrurile acestea vor fi sau vor lucra in complex, atunci probabil si lucrurile se vor schimba mult mai bine.”

Potrivit statisticilor cele mai multe accidente rutiere au loc in zilele de vineri si duminica in jurul orelor 16 si 20. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.