Românii și moldovenii cu cetățenie română sau alte cetățenii europene care intenționează să călătorească în Regatul Unit cu ocazia Paștelui trebuie să fie extrem de atenți la noile reglementări vamale. Începând cu data de 12 aprilie, Guvernul britanic a impus restricții stricte privind introducerea în țară a produselor alimentare de origine animală din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), scrie adevărul.ro.

Potrivit noilor reguli, este interzisă aducerea de carne, produse din carne, lactate sau produse derivate – fie că este vorba despre carne de miel, pastramă, drob, brânză, unt sau chiar sandvișuri cu șuncă și cașcaval. Măsura afectează direct tradițiile culinare ale românilor din diaspora, mai ales în perioada sărbătorilor pascale.

Decizia a fost luată ca măsură de precauție împotriva febrei aftoase – o boală virală extrem de contagioasă care afectează animalele și care a fost detectată recent în anumite zone din Europa. Deși în prezent nu există cazuri active în Marea Britanie, autoritățile britanice consideră că riscul importului virusului este crescut din cauza focarelor de pe continent.

„Nu mai puteți aduce carne sau produse lactate din țările UE sau SEE în Marea Britanie pentru uz personal”, au transmis autoritățile britanice printr-o postare oficială pe rețelele sociale.

Regulile NU se aplică călătorilor care sosesc din Irlanda de Nord, Jersey, Guernsey sau Insula Man. De asemenea, călătorii pot introduce în continuare până la două kilograme de lapte praf pentru sugari, hrană pentru bebeluși sau alimente necesare din motive medicale, cu condiția ca produsele să fie ambalate, nedesfăcute și să nu necesite refrigerare înainte de utilizare.

Autoritățile britanice îi sfătuiesc pe cei care plănuiesc să călătorească în Marea Britanie în weekendul de Paște să consulte ghidurile oficiale privind produsele permise, pentru a evita confiscarea alimentelor sau posibile sancțiuni.