Moldovenii care vor sa obtina un buletin romanesc ar putea intampina dificultati in procesul de perfectare a documentului. Senatorii romani au modificat legea cu privire la domiciliu si a fost introdus un articol care prevede limitarea numarului de persoane care pot trai la aceeasi adresa. Mai exact, romanii nu vor mai putea inregistra in casele lor mai mult de 10 persoane, daca acestea nu sunt rude. Pana acum insa, legea permitea acest lucru.

Ruslan DELEANU, AVOCAT BUCURESTI: „Senatul a votat modificarea legii privitoare la domiciliu. In sensul ca a fost inserat un articol care ii va impiedica pe cetatenii romani care detin in proprietate o locuinta sa ia in spatiu mai mult de 10 persoane.”

Modificarea se refera la alte persoane decat rudele proprietarului locuintei si a fost votata pe 9 februarie. In felul acesta autoritatile din Romania au decis sa stopeze fenomenul prin care romanii inregistrau fictiv in propriile case chiar si cateva mii de persoane, majoritatea moldoveni, care aveau nevoie sa declare un domiciliu la perfectarea buletinului de identitate romanesc.

Ruslan DELEANU, AVOCAT BUCURESTI: „Legea va merge mai departe la camera deputatilor care este for decizional, iar ulterior la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

- De obicei cat poate sa dureze aceasta perioada pana ajunge legea aprobata de senat la forul decizional, la camera deputatilor?

- Poate dura si foarte putin, dar poate dura si cateva luni, ramane sa urmarim parcursul legislativ al acestei modificari.”

Reprezentantii companiilor care presteaza servicii in domeniul perfectarii actelor romanesti sustin ca odata ce aceasta lege va ajunge in Monitorul oficial, moldovenii ar putea avea dificultati la identificarea unui spatiu unde sa se inregistreze pentru a obtine buletinele romanesti.

Ion GUSTIUC, DIRECTORUL UNEI COMPANII DE ASISTENTA IN PROCESUL DE PERFECTARE A ACTELOR ROMANESTI: „Odata ce va fi publicat in monitorul oficial acesti 10 cetateni vor fi obligati sa-si identifice prin rude, prin careva intermediari, proprietari unde sa se respecte aceasta limita de 10. Deci, moldovenii vor suferi ca trebuie sa-si caute unde sa fie stabiliti la domiciliu. Presupun ca o sa apara costuri suplimentare, taxe care trebuie declarate la fisc si tot pe buzunarul cetatenilor vor surveni si acele reperfectari sau cheltuieli suplimenatare.”

In ultimele 6 luni, sute de moldoveni ar fi primit refuz la cererea de a-si perfecta buletinul de identitate romanesc. Potrivit juristilor companiilor care ofera servicii de redobandire si obtinere a actelor romanesti, institutiile romane argumenteaza refuzurile prin faptul ca, in urma verificarilor, s-a constatat ca persoana nu locuieste la domiciliul specificat in cererea pentru perfectarea actului de identitate. Controalele sunt facute de politistii romani in baza unei hotarari a Guvernului Romaniei din toamna trecuta. 

Buletinul romanesc le ofera moldovenilor mai multe avantaje, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alte state UE. Tinerii, de exemplu, pot primi burse pentru studii. La fel, printre beneficii se numara alocatiile si indemnizatiile pentru copii, pentru persoanele care au grade de invaliditate, pensii, acces la serviciile medicale atat in Romania, cat si in UE. Totodata, printre avantaje se numara obtinerea granturilor europene pentru afaceri, dreptul de a calatori liber si altele.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.