De cand gazul s-a scumpit, moldovenii cauta surse mai ieftine cu care sa se incalzeasca la iarna. La Grigoresti, Sangerei, balegarul este la mare cautare, iar din el localnicii fac tizic pe care il vor arde in sobe atunci cand va veni frigul. Desi aceasta sursa de caldura nu mai este folosita deja de zeci de ani, satenii spun ca sunt nevoiti sa isi suflece mainecile si sa foloseasca balegarul din ocol asa cum nu stiu cu ce vor plati gazul la iarna. 

Pe sotii Golovatii din satul Grigoresti, raionul Sangerei i-am gasit facand tizic in drum, langa gardul casei. Oamenii spun ca il confectioneaza conform unui obicei mai vechi: amesteca balegarul cu apa, rumegus si paie.

Maria GOLOVATII: Anterior le faceam dreptunghiulari, aveam forma, dar acum forma s-a rupt si facem cu mana, ca e comod.”

Timp de o zi, Matusa Maria a facut zeci de gogosi de tizic, care o vor incalzi la iarna.

Maria GOLOVATII: Iata iau 5 bile din astea si le pun pe soba si adaug doua lemne si timp de jumatate de ora nu ma ating de plita. E normal.”

Sotii spun ca vaca pe care o tin la gospodarie este de nepretuit in aceste vremuri asa cum nu mai este doar o sursa de hrana ci si o sursa de materie prima pentru tizic. Mai mult satenii care nu au vaci, vin sa ia balegar de la ei.

„Voi lua balegar de la vecina, si voi face tizic de incalzit. Eu pun pe foc dimineata si seara si ma incalzesc.”

Oamenii din sat ne-au marturisit ca nu isi imagineaza cum vor iesi din iarna, dupa ce gazul si lemnele au devenit un lux pe care nu si-l permit.

„Nu stiu daca voi rezista. Avand o pensie de 1500, nu stiu ce va fi. Cu lemne si cu carbune. Erau mai ieftine si le cumparam. Strangeam din pensie timp de un an si cumparam, dar acum nu stiu ce vom face.”

„Nu stiu cum ne vom incalzi. Gramadin bani, gramadim. Mi-am luat cateva brichete, dar cu lemnele nu stim ce vom face.”

De la 1 august pretul pentru un metru cub de gaz va ajunge pana la 22 de lei si 26 de bani, fiind inregistrat un tarif de 5 ori mai mare decat cel de anul tercut. O tona de carbune costa, in prezent pana la 10 mii de lei, in timp ce lemnele de foc sunt vandute cu peste 1500 de lei pentru un metru ster.