Zeci de localnici din raioanele din nordul tarii, unde s-au inregistrat cele mai multe focare de gripa aviara, au ramas fara gainile din cotet, acestea fiind nimicite. Oamenii au fost nevoiti sa renunte la pasarile de langa casa care au intrat in contact cu cele salbatice infectate. Cei din gospodariile neafectate isi tin orataniile inchise si respecta cu strictete recomandarile autoritatilor.

Publicat:05.01.2024, 16:42

Acest barbat din comuna Cubolta, raionul Singerei a ramas saptamana trecuta fara gainile din cotet. Dupa ce in zona au fost descoperite lebede moarte, si pasarile din gospodaria sa au inceput sa moara.

„- Nu stiu de ce mureau.
- A umblat medicul prin sat, am semnat, am spus cate pasari avem. Lebedele de pe iaz tot mor.”

Iar ulterior, barbatul a fost indemnat sa nimiceasca pasarile ramase in gospodarie.

„- Saptamana trecuta le-am taiat. 
- Multe?
- Am avut vreo 28, si jumatate le-am dus la rapa. Nu stim motivul, ca din cauza gripei, nu stim.”

La cateva case distanta traieste si Angela Tatarenco, care are in curte circa 30 de gaini.

Angela TATARENCO, LOCUITOAREA COMUNEI CUBOLTA:  „-Le-am crescut pana acum. Ne temem, le-am crescut pana acum si hai sa le aruncam. Mai departe trebuie sa mancam.”

Femeia spune ca a izolat pasarile de frica ca va ramane fara ele.

Angela TATARENCO, LOCUITOAREA COMUNEI CUBOLTA:  „La noi de pe rau au strans 32 de lebede. Au dat analize si au spus ca e gripa aviara. Ne-au spus sa ne pazim, sa nu dam drumul la pasari. Mai in vale, la cei care traiesc mai aproape de rau le-au murit pasarile.”

Primele cazuri de gripa aviara au fost depistate in sat la mijlocul lunii decembrie, spun autoritatile locale.

Alexandru SIRBU, PRIMARUL COMUNEI CUBOLTA:  „Ultima interventie a avut loca acum trei zile. Au fost identificate trei pasari
decedate. Conform procedurii au fost scoase in extravilan si inhumate conform normelor sanitare. Este interzis comertul pasarilor, oualor in localitate.”

Nicolae ABABII, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE SANITAR-VETERINARA DIN CADRUL ANSA, SINGEREI:  „Au fost instituite zone de supraveghere Si de protectie, in raza a trei kilometri de la focarul unde a fost confirmata moartea pasarilor.”

Agentia Nationala pentru siguranta Alimentelor anunta ca in tara noastra au fost inregistrate 25 de focare de gripa aviara, atat in randul pasarilor salbatice, cat si a celor domestice.  

Cele mai afectate sunt regiunile din nordul tarii.  Responsabilii din cadrul Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor recomanda moldovenilor in aceasta perioada sa tina pasarile inchise, sa evite contactul cu pasarile salbatice. 

Iar in cazul unor semne de boala, sa anunte imediat medicul veterinar. Totodata, informeaza populatia sa evite procurarea produselor alimentare din locuri neautorizate. 

La nivel global se estimeaza ca focarul actual al variantei extrem de infectioase a H5N1 a ucis milioane de pasari salbatice.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.