Moldovenii schimba ora in aceasta noaptea. Trecem la ora de iarna, iar asta inseamna ca vom da ceasurile cu o ora inapoi. Asadar, duminica va fi cea mai lunga zi din an. Medicii insa atentioneaza ca modificarea afecteaza persoanele cu boli cronice si cardiace.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV: „Trecerea la ora de iarna va avea loc in aceasta noapte, atunci cand ora 4:00 va deveni ora 3:00. Asadar, ziua de 30 octombrie va fi cea mai lunga zi a acestui an, avand 25 de ore in loc de 24, asa cum se intampla in mod normal.”
Si desi vom dormi mai mult duminica, specialistii atentioneaza ca schimbarea orei presupune o etapa destul de complicata pentru organismul uman, cei mai afectati fiind pacientii cu boli cronice.
Valeria ALEXA, MEDIC NEUROLOG: „Oamenii percep schimbarea orei prin 2 elemente importante. Unul este emotional, psihoemotional si cognitiv, adica pot sa devina mai irascibili, mai sensibili emotional, mai nervosi, se pot altera relatiile cu ceilalti sau chiar la serviciu, se poate diminua productivitatea de munca la serviciu. O alta latura care poate fi afectata este latura fizica, in special in cazul dat sufera persoanele care au hipertensiune, diabet zaharat, patologii ale glandei tiroide. La aceste persoane se resimte o decompensare a unor probleme cronice.”
Schimbarea orei poate cauza dureri de cap, somnolenta sau lipsa de energie. In acest context, specialistii vin cu cateva remomandari pentru a ajuta corpul nostru sa se adapteze mai rapid acestor modificari.
Valeria ALEXA, MEDIC NEUROLOG: „La unele persoane schimbarea si adaptarea dureaza de la cateza zile, la alte persoane pana la 3-4 saptamani. Adica nu trebuie sa ne asteptam ca in 2-3 zile organismul nostru sa se restabileasca. Trebuie sa avem rabdare si trebuie neaparat sa punem accent pe un stil de viata echilibrat, cu un somn suficient de indelungat, sa nu ne suprasolicitam in aceasta perioada, sa nu avem cerinte inalte de la noi insine.”
Schimbarea orei se face de doua ori pe an: in luna martie se trece la ora de vara, cand ceasul se da cu o ora inainte, iar in octombrie, atunci cand se da ceasul cu o ora inapoi, se revine la ora normala. In ultimii ani, schimbarea orei a fost un subiect intens dezbatut, iar Uniunea Europeana le-a solicitat statelor membre sa decida daca vor ramane definitiv la ora de vara sau la cea de iarna. Pana in prezent insa, nicun stat membru nu a luat o decizie definitiva.
Anterior, prim-ministrul Natalia Gavrilita a declarat ca Moldova va urma practicile statelor UE.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.