Moldovenii trăiesc într-o sărăcie lucie, iar asta pentru ca din cheltuielile medii lunare cea mai mare parte este alocată alimentelor, urmată de plățile pentru locuință și facturi. Pentru sănătate, educație sau vacanțe bani nu mai ajung. Asta spune expertul Veaceslav Ioniță care a analizat datele furnizate de către Biroul Național de Statisctică în ceea ce privește veniturile și cheltuielile medii lunare ale moldovenilor pentru anul trecut.

Această tânără a revenit din România, unde și-a făcut studiile și recent s-a angajat operator la calculator. Este plătită cu 10 mii de lei  și spune ca are parte de o adevărată provocare când trebuie împartă această suma pentru cheltuielile lunare.

Ce mi-aș dori e să pun și bani deoparte, 4000 de lei neapărat, lunar. Chiria și facturile sunt 3000 și un pic, ceea ce iar e puțin am avut noroc, haine să zicem 500 de lei. Mâncarea – 2000 de lei, cred că deja am depășit. Este extrem de puțin, eu cel puțin m-am întors în țară de două luni, această sumă mi se părea ok, dar de fapt nu e. Sunt impresionată de cât de scump e să trăiești în Moldova.

Iar mătușa Parascovia este pensionară și are o pensie de 2900 de lei. Spune că are noroc de fiica ei, în caz contrar nu ar supraviețui.

Se duc toți pe medicamente. 

Mă descurc că trăiesc cu fiica, să fiu singură aș muri de foame, trăiesc pe capul copiilor.

Și Galina Grosei este la pensie, însă pentru a face față cheltuielilor muncește în continuare profesoară de pictură.

Galina GROSEI, PROFESOARĂ DE PICTURĂ: „Eu ador să călătoresc, vara în fiecare lună plec, motiv pentru care fac economii și în alimentație și haine. În ultimul timp și puțin mănânc să mă mențin în formă. Când imi permit uit și cheltui mult.”

La o plimbare în parc am surprins-o și pe Nadia, care este stabilită în Germania. Muncește medic și spune că venitul lunar al familiei este în jur de 7000 de euro, iar prioritățile sună astfel...

Nadia TODERAȘ, MEDIC:30 de procente sunt pentru chirie și asigurări, vreo 15 % alimente, apoi sănătate și recreere 20 procente”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut veniturile populației în medie erau de aproape 5000 de lei (4915 pe ecran), iar cheltuielile au constituit în medie pentru o persoană peste 4200 de lei (4248 pe ecran).

Venituri medii lunare    4915

Cheltuieli medii lunare  4248

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Așadar, din totalul cheltuielilor medii lunare, cea mai mare parte este pentru produsele alimentare, aproape 40 la sută. Un procentaj mare îl constituie plățile pentru locuință și facturi – 17,6 la sută. Urmează cheltuielile pentru încălțăminte și îmbrăcăminte, dar și transport.”

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: Noi clasa medie nu avem. Ce avem noi, avem o populație săracă, care majoritatea banilor în medie 40 la sută, cei mai săraci 50-60 la sută cheltuie pentru mâncare, asta e o sărăcie totală. 02.23- Restul banilor pentru utilitățile extreme, facturi, lumină, căldură, de haine și alte lucruri nu mai rămân bani. Veniturile care le au oamenii în cea mai mare parte 80 la sută sunt venituri de supraviețuire și un 15, 20 la sută sunt acei care cumva pot spune că câștigă niște bani care le permit să ducă o viață mai decentă.”

Potrivit datelor BNS moldovenii mai alocă 5,3 la sută dotării și întreținerii locuinței și doar 4,4 % cheltuielilor pentru sănătate.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC:„Dacă dai mai puțin de 12 la sută pentru sănătate poți să o poreclești cum vrei numai nu sănătate. Aceste 5 la sută pentru medicină nu se compară cu 5 la sută într-o țară civilizată, acolo oamenii plătesc impozite pe asigurare, își fac asigurare benevolă și la urmă mai cheltuie pentru sănătate, vreo 3, 4 la sută.”

Potrivit lui Veaceslav Ioniță moldovenilor nu le mai ajung bani pentru educație sau călătorii.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC:La noi copiii oricum sunt asigurați într-o proporție mare de sistemul public educațional. Ce e patru la sută, dacă luăm veniturile lunare, ar fi un 200 de lei pe lună.  Dacă nu înmulțești cifra această minimă cu 10 din păcate nu aveți posibilitatea financiar să investiți un minim în copilul dumneavoastră.”

La noi ca să poți asigura unui copil un minim de calitate educațională trebuie să cheltui măcar 2000 de lei pe lună, cel puțin.

Potrivit expertului economic un buget alimentar pentru o persoană nu poate fi mai mic de 4000 de lei lunar, iar un venit care să asigure o clasă medie de jos în țara noastră ar trebui să fie de 20 de mii de lei.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC:„Lucrul acesta poate fi atunci când productivitatea muncii e înaltă, omul produce mult, agentul economic câștigă bani și dă salarii.”

Potrivit BNS, comparativ cu anul 2022, ponderea cheltuielilor pentru locuință, apă, electricitate și gaze s-a majorat cu 1,3%, iar pentru restaurante și hoteluri – cu 1,0. În același timp, s-au diminuat cheltuielile pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice cu 1,4 puncte procentuale, sănătate – cu 0,7 %, îmbrăcăminte și încălțăminte – cu 0,6%.