De maine, doritorii pot trece un test care depisteaza prezenta coronavirusului. Ce-i drept, deocamdata investigatiile sunt efectuate doar intr-o clinica privata si sunt contracost. Reprezentantii de la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica sustin, insa, ca in cateva zile si in spitalele de stat oamenii vor putea face testul, doar ca nu toti, ci doar cei care au semne de boala.

Publicat:17.02.2020, 20:34

Sergiu ARMASU, SEFUL DE LABORATOR: ”Noi lucram cu sangele, se preleveaza sangele din vena, dupa aceea in laborator, iar acolo are loc extractia materialului biologic ADN sau ARN, Coronavirus este un virus ARN.”

O suta de teste rapide pentru depistarea coronavirusului au fost aduse acum cateva zile din Germania la o clinica privata din capitala.

Silvia MORGOCI, MEDIC LA O CLINICA PRIVATA:”Dupa numeroase apeluri telefonice din partea persoanelor care sunt interesati sa efectueze acest test, am livrat un numar anumit de teste pentru determinarea Coronavirusului de tip nou si deja suntem disponibili sa-l efectuam.”

Maine sunt asteptati primii pacienti. Testul costa cateva sute de lei, iar rezultatele sunt gata in doua zile. 

Sergiu ARMASU, SEFUL DE LABORATOR: ”Acesta este chitul de izolare. Vine cu toate instructiunile de la producator. Impreuna cu specialistii care au trecut instruirile speciale. Deci deja putem sa-l punem in diagnostic pentru oameni.”

Asemenea investigatii vor putea fi facute si in spitalele publice, sustin responsabilii de la ANSP, doar ca inca nu se stie cand.

Totodata, nu orice persoana ar putea cere un test, ci doar cele care au semne de boala confirmate de medicul de familie. In prezent, in institutiile de stat, testele sunt trimise la un laborator din Germania, unde sunt acestea sunt analizate.

Specialistii sustin ca simptomele ce apar in cazul imbolnavirii cu coronavirus de tip nou sunt similare cu cele ale unei gripe obisnuite. Astfel, cei care s-au intors din caltorii si manifesta semne de raceala sunt indemnati sa se adreseze la medic.