Moment istoric la Chișinău. Statuia Reginei Maria, una dintre cele mai importante figuri istorice în promovarea unității naționale, a fost inaugurată astăzi în scuarul liceului Gheorghe Asachi. Monumentul din bronz are o înălțime de 6 metri și o întruchipează pe Regina Maria la încoronarea sa de la Alba Iulia. Evenimentul de azi a adunat sute de oameni, veniți să celebreze 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Cu o coroană pe cap și o biblie creștină în mână, exact așa cum a arătat în ziua încoronării sale de la Alba Iulia în anul 1922, statuia Reginei Maria a fost înălțată în scuarul fostului gimnaziu de fete, care i-a purtat numele, astăzi liceul român-francez, Gheorghe Asachi.
“Ne întoarcem la rădăcini. Eu sunt foarte bucuroasă că la vârsta mea am ajuns să trăiesc acest eveniment.”
“Astăzi mă bucur că Regina Maria a revenit acasă la ea. A revenit pe meleagurile Basarabiei.”
“În sfârșit este monumentul Reginei Maria, celei care i se spunea Mama Răniților. Ea nu se temea de boli, nu se temea de nimic. A iubit-o tot poporul.”
Statuia, înaltă de peste 6 metri, este din bronz și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în baza proiectului semnat de arhitectul Mihail Andrieș.
Veaceslav JIGLIȚCHI, SCULPTOR: “Statuia este foarte frumoasă și nobilă. Coroana a fost reprodusă după proiectul ei, la fel ca și costumul, pentru că Regina Maria a fost un designer talentat. Cel mai complicat a fost să reproducem coroana, pentru că este un accesoriu ce nu putea fi modificat.”
Statuia se ridică pe un postament din piatră de Cosăuți, iar întreaga ținută artistică a fost supravegheată de o comisie intrenațională de experți. Inițiativa de a inaugura la Chișinău un monument al Reginei Maria aparține avocatului Iulian Rusanovschi și a fost lansată acum 7 ani, când s-a celebrat Centenarul Marii Uniri.
Iulian RUSANOVSCHI, AVOCAT, REPREZENTANTUL ASOCIAȚIEI “MONUMENTUM”: “Și iată că după 7 ani am reușit să edificăm acest monument simbol, amplasat în centrul urbei Chișinău, lângă o instituție de învățământ care a purtat numele Reginei Maria și în apropiere de strada Vlaicu Pârcălab, care în perioada interbelică a purtat numele Reginei Maria.”
Statuia a fost inaugurată în ziua în care se împlinesc 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Regina Maria a României, soția regelui Ferdinand I, a luptat pentru idealul național - Marea Unire, și a fost un pilon în reîntregirea României și recunoașterea Unirii Basarabiei cu România în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, acum mai bine de un secol. A fost o mare promotoare a culturii naționale și a fost iubită de oameni pentru susținerea acordată în domeniul social și cultural, dar și actele de binefacere pe care le făcea.
În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”.