Renovare cu nereguli. Cetatea Soroca ramane inchisa pentru vizitatori pentru ca au fost depistate mai multe incalcari la lucrarile de restaurare, care trebuiau sa asigure conservarea acestui monument. Reprezentantii de la ministerul Culturii si managerii de proiect isi paseaza responsabilitatea. Pentru restaurarea cetatii, UE a oferit peste un milion de euro.

Publicat:27.01.2024, 16:45

Culoarea mortarului, amplasarea pietrelor si gura de scurgere pentru evacuarea apelor pluviale - sunt cateva dintre neregulile depistate de reprezentatii Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor.

Serghei CHIRIAC, DIRECTOR AGENTIA DE INSPECTARE SI RESTAURARE A MONUMENTELOR:  „S-a iscat ceva cu gura de scurgere a apelor fluviale. La ascensor au fost intrebari, avem nevoie de o testare la vibratii si la zgomot sa nu afecteze turnul. Capacitatea ascensorului si a usilor. Acum unele s-au inlaturat, responsabilii de proiect trebuie sa vina cu un raspuns, dupa care agentia se va deplasa la fata locului, le va verifica si vom vorbi despre finalizarea lucrarilor.”

Seful Agentiei mentioneaza ca a fost inaintata o prescriptie catre Consiliul Raional Soroca si managerului de proiect, in care au fost listate neregulile constatate si in care s-a solicitat ca acestea sa fie remediate. Cei de la consiliu nu ne-au raspuns la telefon. Managerul de proiect spune ca toate lucrarile au fost efectuate in conformitate cu avizul Consiliului National al Monumentelor Istorice.

Igor TARALUNGA, MANAGER DE PROIECT:  „Da, eu am luat cunoastere, va zic nu sunt incalcari care deviaza de la acele documentatii avizate initial. Proiectul s-a finalizat pe data de 31 decembrie 2023, in conformitate cu cerintele contractului de grant pe care il aveam cu Uniunea Europeana. Cetatea este inchisa. Constructorii mai fac ordine pentru a lasa santierul curat.”

Reprezentantii Ministerului Culturii spun ca urmeaza sa fie creata o comisie care va merge in inspectie.

Ion BUDECI, SECRETAR DE STAT MINISTERUL CULTURII:  „Sunt un sir de materiale care probabil ar fi fost bine daca in timpul aplicarii erau monitorizate pentru a vedea cum intra in armonie cu situatia existenta, insasi culoare mortarului, avem dubii. Amplasarea pietrelor, metoda, ar fi fost bine sa fie niste mesteri care aveau calificare in domeniul pietrarilor. Se observa neprofesionalismul.”

Reprezentantii Ministerului Culturii spun ca  au avizat documentatia de proiect, nu si lucrarile, care trebuiau verificate de Inspectoratul National pentru Supraveghere Tehnica si Agentia de Inspectare a Monumentelor. Potrivit lor, optiunea de a prelua cetatea in proprietatea statului ar urma sa fie examinata.

Ion BUDECI, SECRETAR DE STAT MINISTERUL CULTURII:  „E un bun unic in Republica Moldova si este pacat sa lasam sa fie elaborate interventii necalitative. In rezultatul cercetarii care va fi facuta o sa luam o decizie daca ramane mai departe in gestiunea Consiliului Raional sau Ministerului Culturii.”

Restaurarea Cetatii din Soroca are loc in cadrul unui proiect transfrontalier Soroca-Vaslui, implementat de Consiliul Raional Soroca si finantat de Uniunea Europeana. Bugetul proiectului este de 1,2 milioane de euro. Lucrarile trebuie sa asigure conservarea acestui monument istoric si includ consolidarea peretilor fortaretei, a celor 12 cazemate si a teraselor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.