Fostul lider PPCD, Iurie Rosca are interdictie de intrare in Romania. Intr-un video postat pe pagina sa de facebook, acesta spune ca a aflat astazi despre asta, cand a fost intors inapoi de la vama Albita. Rosca sustine ca nu stie motivele. Reprezentatii politiei de Frontiera de la Iasi ne-au spus ca Rosca stie de ce nu a fost lasat sa intre in tara vecina si poate contesta decizia in instanta daca nu este de acord.

Ultimul update: 14.08.2021, 20:13 Publicat:14.08.2021, 20:08

Iurie ROSCA, FOSTUL LIDER PPCD: „Calitatea fluidizarii transportului si a calatorilor spre Romania la vama Albita este floare la ureche pe langa noutatea pe care am primit-o acum cateva minute. Am interdictie de intrare in Romania pentru trei ani de zile, incepand cu luna septembrie 2020”.

Rosca sustine ca a primit noutatea in timp ce se indrepta spre Iasi.

Iurie ROSCA, FOSTUL LIDER PPCD: „Motivele? Baietii nu sunt obligati sa mi le raporteze, asa ca revin acasa.”

Purtatoarea de cuvant a politiei de frontiera Iasi ne-a confirmat ca astazi la ora 10.45, Iurie Rosca s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei Albita, pentru a intra in Romania.  

 Minodora RACNEA, COMISAR, PURTATOR DE CUVANT ITPF IASI: „Cu ocazia verificarilor s-a constatat ca cetateanul din R. Moldova nu indeplineste conditiile legale de a intra in tara, in conformitate cu art. 6, alin. 1, lit. d din  REGULAMENTUL (UE) 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de catre persoane (Codul Frontierelor Schengen), motiv pentru care nu i s-a permis intrarea in Romania.”

Acest articol se refera la persoanele care sunt obiectul unei alerte emise in Sistemul de Informatii Schengen.

Minodora RACNEA, COMISAR, PURTATOR DE CUVANT ITPF IASI: „Cetateanului  R. Moldova i s-a inmanat formularul prevazut de lege cu privire la masura dispusa si motivul acesteia, precum modalitatea legala de a o contesta.”

Responsabilii de la politia de frontiera din Iasi ne-au spus ca nu stiu din partea carei institutii vine interdictia si ca Rosca poate cere explicatii la Ambasada Romaniei. Responsabilii de la Ambasada Romaniei de la Chisinau ne-au spus ca nu cunosc nimic despre aceasta situatie. Iurie Rosca nu a fost de gasit astazi pentru un comentariu, iar liderul comunistilor, Vladimir Voronin, pe care in 2005 Iurie Rosca l-a votat in functia de presedinte crede ca astfel Romania se razbuna pentru faptul ca unionistii nu au intrat in actualul parlament, desi Rosca spune ca interdicita pe numele sau a fost emisa inca anul trecut.

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: „Vedeti ce s-a intamplat la aceste alegeri parlamentare, la ultimele. Toate partidele unioniste au pierdut categoric. Nu asa, dar categoric. Toate impreuna au luat mai putin de 2% si eu cred ca asta e un fel de, din partea organelor respective ale Romaniei care au finantat aceste partide in campania electorala, un fel de recuperare. Asta e o razbunare.”

In perioada 1994-2009, Iurie Rosca a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova. A detinut functia de Vicepresedinte al Parlamentului. Partidul condus de el nu a mai intrat in Parlament dupa alegerile din aprilie si iulie 2009. Din anul 2012 Rosca detine functia de presedinte al „Universitatii Populare”.