Econome, ecologice, sigure si moderne – masinile electrice capata tot mai multa popularitate in Moldova. Potrivit datelor oficiale, in ultima perioada, in tara noastra s-a inregistrat o crestere importanta a acestor vehicule. Daca anul trecut in Moldova existau doar o mie de astfel de automobile, in 2021 numarul acestora s-a dublat. A crescut si numarul statiilor la care soferii isi pot alimenta vehiculele cu energie electrica de la 150 la 200.

Publicat:03.10.2021, 12:52

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:“Potrivit unor estimari, in Moldova sunt aproape 200 de statii de alimentare si peste 3 mii de masini electrice.”

Specialistii spun ca in ultimii ani a crescut simtitor numarul masinilor electrice inmatriculate in Republica Moldova. De la peste 1500 in 2020, la aproape 3 mii in 2021. 

MASINI ELECTRICE:

2020 - 1500 masini

2021 - 3000 masini

Andrei VLOSCINSCHI, MANAGER COMPANIE AUTO:“In ultimii doi ani, avem o explozie totala privind cumpararea masinilor electrice. 00:25 – 00:30 Numarul automobilelor a crescut de cateva ori in ultimul an si jumatate.”

Expertii spun ca si numarul masinilor de tip hybrid sau hybrid plug-in s-a majorat. Anul trecut erau inregistrate peste 10 000, in timp ce anul acesta cifra a crescut cu 50 la suta ajungand la 15 mii.

PLUG-IN SI HYBRID PLUG-IN:

2020 – 10 000 masini 

2021 – 15 000 masini 

Andrei VLOSCINSCHI, MANAGER COMPANIE AUTO:“Plug-in hybrid este atunci cand masina consuma si energie electrica si benzina.”

Specialistii dau asigurari ca exista masini electrice cu preturi pentru toate buzunarele, asa cum importatorii auto si-au diversificat ofertele. Cele de lux costa in jur 100 de mii de euro, preturile la modelele din clasa de mijloc ajung la 50 de mii de euro, iar daca bugetul este mai modest, cu aproximativ 7 mii de euro, va puteti cumpara o masina electrica de model Nissan, spre exemplu. 

MASINI ELECTRICE:

Autonomie (km) /pret (euro)

Porsche Taygan 400 100 000

Tesla Model S 500 50 000

Nissan Leaf 100 7 000

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:“Aceasta masina electrica, care costa peste 50 de mii de euro, are o autonomie de 450 de kilometri si se incarca in jumatate de ora la o statie rapida. Pentru a fi incarcata in totalitate, soferul achita in jur de 200 de lei si poate ajunge de la Chisinau pana la Brasov.”

Andrei VLOSCINSCHI, MANAGER COMPANIE AUTO:“In Moldova cel mai mult se vinde Nissan Leaf si Renault Zoe, acestea sunt cele mai ieftine. Sunt 500 Zoe si 500 Leaf. Tesla este o masina de clasa medie si nu se vinde atat de usor.” 

Pe teritoriul Republicii Moldova exista suficiente statii de incarcare pentru numarul de masini inmatriculate. Unele sunt gratuite. 

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:“Aceasta statie cu o grafica impresionanta, pe care este ilustrata imaginea fondatorului Tesla, Elon Musk, este gratuita pentru soferi. Conducatorul auto trebuie doar sa-si pozitioneze masina langa statie si o alimenteaza in felul urmator. In maximum 2 ore, autoturismul va fi incarcat.”

Unele insa functioneaza dupa modelul benzinariilor. Spre exemplu, un sofer care conduce o masina alimentata cu benzina plateste in jur de 200 de lei pentru o suta de kilometri, cu motorina – in jur de 150 de lei, iar cu gaz, aproximativ 130 de lei. Conducatorii cu automobile electrice vor scoate insa din buzunare doar 60 de lei. Pretul este si mai mic, daca va incarcati masina acasa – 35 de lei. 

COST PENTRU 100 KM:

BENZINA – 200 DE LEI

MOTORINA – 150 DE LEI

GAZ – 130 DE LEI

STATIE ELECTRICA – 60 DE LEI

INCARCARE ACASA – 35 DE LEI

Soferii care conduc masini electrice spun ca diferenta de cheltuieli este resimtita considerabil, mai ales, in contextul scumpirilor la carburanti.

“O incarc acasa, este foarte comod si foarte econom, mai ales in situatia data.”

“-Unde o alimentati? Mai mult acasa de la priza simpla si costurile sunt foarte ok. 

-Cat platiti?

-Media este 35 de lei, 100 de km.”

“Am mers cu mai multe masini, aceasta este prima electrica, m-am indragostit. Cum accelereaza, cum merge, este foarte confortabil.”

In Moldova cei care vor sa-si cumpere o masina electrica se bucura si de facilitati: nu achita pentru vamuirea automobilului sau pentru taxa de drum. 

Andrei VLOSCINSCHI, MANAGER:“In Romania daca cumperi o masina electrica, atunci ti se scad 10 mii de euro din pret. Daca erau mai multe subventii de la stat, atunci erau mai multe masini electrice.”

Conform legii, in Moldova pot fi inmatriculate autoturisme de orice vechime. Intrebate de ce nu se impune o limita pentru a descuraja importurile de rable, asa incat tara sa nu se transforme intr-un cimitir auto, autoritatile nu au putut sa ne raspunda. Nu este clar nici daca se planifica impunerea unui impozit pentru masinile poluante, asa cum se intampla in tarile europene.