Muzică populară, bucate tradiționale și ateliere de meșteșuguri în aer liber - de asta au avut parte vizitatorii festivalului „Te Salut Chișinău”, care a început aseară. Oamenii s-au distrat și s-au unit în hore. Petrecearea continuă și astăzi, iar mâine seara va culmina cu un recital al Lupilor lui Calancea și Guz.
Strada pietonală din capitală a fost plină de oameni aseară când a fost inaugurat festivalul „Te salut Chișinău”.
Oamenii s-au distrat și unit în hore, în timp ce mai muți artiști de la noi din țară au încins atmosfera.
„Ne vedem, dansăm, ne relaxăm. E o plăcere mare.”
„O seară minunată, foarte plăcut, o atmosferă plăcută.”
„Îmi place că s-a adunat multă lume frumoasă.”
„Sunt din România și ne place foarte mult. E prima dată când vizitez Chișinăul și îmi place foarte mult. Mă simt ca acasă.”
Vasile ADVAHOV, INSTRUMENTIST: „Ne bucurăm să vedem atâta lume multă și vreau să vă zic că strada pietonală e cam mică pentru oamenii care au dorit să fie la spectacol.”
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Prima zi a festivalului a fost dedicată folclorului. Astfel că aici pe strada pietonală, oamenii s-au putut perinda pe lângă atelierile meșterilor populari. A răsunat muzica populară, iar vizitatorii au făcut ca strada Eugen Doga să devină neîncăpătoare.”
Meșterii populari nu lipsesc nici de la acest festival. Aceștia au adus confecții din lemn, lut, blană, haine populare și alte lucruri pe care le-au făcut cu mâinile lor. Dumitru Zaporojan, tăbăcar de profesie, a venit din sudul țării, de la Slobozia Mare.
Dumitru ZAPOROJAN, MEȘTER POPULAR: „Am venit cu bondițe, cu ce se caută mai mult iarna, dar noi am venit vara. Sperăm că oamenii gospodari să ne găsească aici, cei care caută vara sanie și iarna căruță. Avem papucii de cameră, avem covorașele, blănițele simple.”
Vitalie și Eugenia au pus pe tarabă confecții din lemn, printre care și lumânări, tot din lemn.
Eugenia CERNEGA, MEȘTER POPULAR: „Specificul lumânărilor noastre este că atunci când arde, redau un sunet. Sunetul este precum arde focul în vatră.”
Vitalie CERNEGA, MEȘTER POPULAR: „Mi-a venit ideia în ajunul sărbătorilor de iarnă, prelucrând lemnul zi de zi îmi rămâne bucăți de lemn care nu pot să le arunc la foc și le dau a doua viață.”
Pofticioșii au fost ademeniți de mirosul cărnii și legumelor făcute la gratar.
„Oamenii caută cel mai mult prepeliță, costițe și frigărui. Avem și kebab, mici, cârnăciori, de toate. Totul se face la grătar, avem ardei și vânătă împlută, cartofi pai, legume la grătar, plăcinte.”
Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării a 588 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Astăzi pe pietonala Eugen Doga va avea loc un concert de muzică clasică. Festivalul, organizat de primăria capitalei, se află la cea de-a patra ediție și durează trei zile. Am întrebat autoritățile municipale ce cheltuieli au suportat însă responsabilii ne-au spus că vor face publică informația la sfârșitul evenimentului. Totodată, în legătură cu organizarea festivalului, până luni dimineață, va fi sistată circulația transportului public pe strada Columna și Alexandru cel Bun, în perimetrul străzilor Pușkin și Bănulescu-Bodoni, iar transportul public va fi redirecționat spre străzile adiacente.