La mai bine de cinci luni de cand a inceput reparatia podului de pe strada Mihai Viteazul, nici 50 la suta din lucrarile planificate sa se incheie la sfarsitul acestui an, nu au fost realizate. Soferii care circula pe cele doua benzi lasate deschise spun ca de multe ori nu vad niciun muncitor in zona unde se formeaza zilnic ambuteiaje mari. Responsabilii de la primarie sustin ca lucrarile decurg conform graficului si se vor incheia la timp.

Publicat:10.09.2023, 14:06

De cinci luni acesta este tabloul pe podul de pe strada Mihai Viteazu si pe strazile adiacente. Ambuteiaje mari se formeaza in special ziua si seara. Soferii sunt cu nervii la pamant.

„Tocmai din centru se fac lucrarile si se face un ambuteiaj extraordinar.

- Mergeti des pe aici?

–   Foarte des, in toata ziua de doua trei ori.”

„-Cat timp va ia sa stati aici, in ambuteiaj?

-Destul de mult, daca vin orele de varf, cred ca imi ia vreo jumatate de ora cel putin, dar de obicei poti sa stai si o ora, o ora si ceva.”

Numerosi soferi ne-au spus ca de multe ori cand circula pe pod nu vad niciun muncitor care sa efectueze lucrari.

 „-Uitati-va, niciun muncitor pe pod, ambuteiajele sunt infernale, iar muncitori niciunul.

- Mergeti des pe aici?

- Da, intotdeauna e asa, si in weekend.”

 „-In toata ziua, e pana la gat.

- Lucrarile cum merg?

- Da nu merg deloc, nu vad pe nimeni niciodata.”

 „Foarte des circul. Sunt trei oameni care lucreaza pe podul acesta... O sa lungeasca inca doi ani de zile.”

Am mers si noi pe santier sa vedem cum stau lucrurile. Pe pod am surprins doar trei muncitori. Inginerul principal a avut o explicatie.

Alexandr RIBALCI, INGINER:  „Voi ati coborat sub pod si ati vazut ca multe lucrari se efectueaza acolo si cei care merg deaspura podului nu vad muncitorii.”

Responsabilii de pe santier ne-au spus ca proiectul este unul complex, insa dau asigurari ca lucrarile se vor incheia la timp.

Alexandr RIBALCI, INGINER:  „Dupa indeplinirea unui anumit procent de lucrari sub pod, avem posibilitatea sa incepem sa executam lucrarile deasupra podului. Noi am turnat deja betonul pe un segment si asa o sa mergem treptat pana la al noualea segment.”

Aceeasi promisiune o auzim si din partea autoritatilor, desi in cinci luni de cand a inceput reparatia, doar 45 la suta din lucrari au fost realizate.

Vitalie MIHALACHE, SEFUL DIRECTIEI TRANSPORT A PRIMARIEI:  „Se lucreaza si se depun toate eforturile pentru a se incadra in termen, atat de catre agentul economic, cat si de catre municipalitate.”

Prima etapa a lucrarilor, pe cele trei benzi inchise circulatiei, ar urma sa se incheie pana la data de 31 decembrie. Ulterior, vor fi inchise alte doua benzi. Podul, renovat in totalitate, ar urma sa fie dat in exploatare la sfarsitul anului 2024.

 Alexandr RIBALCI, INGINER: „- Pana la sfarsitul anului 2024 va fi gata tot podul?

- Preliminar, conform proiectului, da.”

Acum patru ani, podul de pe strada Mihai Viteazul a fost supus unei expertize, care arata ca acesta trebuie reparat urgent.

Insa, abia in luna iulie a anului trecut, primaria a anuntat ca trei companii, una din Ucraina si doua de la noi, au castigat licitatia pentru a efectua lucrarile, dupa ce patru licitatii au esuat. Pentru renovarea totala a podului, din bugetul municipal s-au alocat 108 milioane de lei. Din anul 1974, de la darea in exploatare, podul de pe strada Mihai Viteazul nu a fost supus reparatiilor complexe niciodata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.