Ninsoarea și înghețurile din aprilie ar putea să ne lase fără caise, unele soiuri de cireșe, piersici și struguri. În încercarea de a-și salva cuturile, fermierii caută soluții, dau foc la paie sau se folosesc de gaz pentru a menține aerul cald în livezi. Prognozele meteorologii sunt îngrijorăroare, astăzi fiind emis un nou cod galben de valabil până pe 13 aprilie. Vineri noaptea minimele vor coborî până la minus 5 grade.

Temperaturile negative practic au acoperit de chiciură această mică livadă de pomi fructiferi. Astfel, în încercarea de a-și salva măcar de puțin recolta, unii agricultori au luat măsuri.

Aceștia au dat foc la paie sau alți combustibili în livezile lor, astfel ca fumul și căldura emanată să le apere culturile de îngheț. 

Aceste imagini au fost făcute în livada unui agricultor din Drochia, care cu ajutorul unui mecanism de încălzit cu gaz și cu o  morișcă, a dat căldură pomilor din livadă. Experții spun că temperaturile negative din această perioadă ne vor lăsa  fără caise, unele soiuri de cireșe, piersici și struguri.

Boris BOINCEAN, AGRONOM: „Influența negativă va fi îndeosebi la culturile multianuale, vii și livezi. La culturile de câmp, influența bineînțeles că tot este un stres fiziologic, dar noi încă nu am sămănat culturile care se însemânțează mai târziu, porumbul, floarea soarelui, soia.”

Oamenii s-au bucurat de zăpadă dar sunt îngrijorați de înghețuri.

„Ajută la umezeală la pământ, dar cam nu știu, anotimpul s-a schimbat brusc. Poate să afecteze un pic la pomi, numai să nu fie înghețuri.”

„Așa-i vremea, natura s-a schimbat. Noaptea ajunge la -5 și deja e rău, deja nu o să fie.”

„Asta e Baba Dochia, își scutură cojoacele. Acum 40 de ani era zăpadă de 1-2 metri până la sfârșit de aprilie sau mai. Nu e ceva rău de ce să ne speriem, e ceva normal.”

Boris BOINCEAN, AGRONOM: "Ninsoarea, apa care a adus-o este foarte necesară pentru acumularea nivelului de apă în sol, din cauza că avem deficit extraordinat în sol, în anul curent. Durata acestor înghețuri este cam îndelungată.”

Agricultorii afectați de înghețurile din această perioadă pot depune cereri pentru ajutor. Aceștia trebuie să anunțe primăriile în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului, iar, ulterior, administrația locală va convoca o comisie care va evalua pagubele în teren și va întocmi actul de constatare.