Au fost depistate 8 cazuri noi de îmbolnăvire cu rujeolă în capitală. Sunt 5 copii și 3 adulți, care nu au fost vaccinați, anunță șeful-adjunct al Direcției de asistență medicală și socială. Deocamdată nu există riscul apariției unui focar.

Vladimir BOLOCAN, ȘEF-ADJUNCT AL DIRECȚIEI GENERALE ASISTENȚĂ MEDICALĂ: „Au fost raportate 5 îmbolnăviri în rândul copiilor și 3 îmbolnăviri la adulți. Cazurile au fost confirmate prin analize de laborator. La moment, pacienții sunt sub supraveghere medicală.”

Cei 8 bolnavi de rujeolă nu sunt vaccinați.

Vladimir BOLOCAN, ȘEF-ADJUNCT AL DIRECȚIEI GENERALE ASISTENȚĂ MEDICALĂ: „Rujeola este o infectie, care poate fi prevenită doar prin vaccinare, iar îmbolnăvirea în special a gravidelor de această boală poate duce la consecințe foarte grave, inclusiv pentru făt.”

Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie-14 martie au fost înregistrate 20 de cazuri de rujeolă, dintre care 5 de import.

CAZURI RUJEOLĂ, 1 IANUARIE-14 MARTIE

TOTAL – 20
IMPORT – 5

Pe parcursul anului trecut, peste 200 de persoane au fost diagnosticate cu rujeolă, pe când în 2023 s-au înregistrat 3 cazuri.

BILANȚ RUJEOLĂ

2024 - 216 CAZURI
2023 – 3 CAZURI
2022 – 0 CAZURI
2021 – 0 CAZURI

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că rujeola este o infecție virală de 6 ori mai infecțioasă decât gripa și poate dezvolta boli grave, sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau deces. Tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează gratuit, cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.