Focar de rujeolă în capitală. Cinci copii dintr-o familie au fost diagnosticați cu această boală, iar un alt caz este suspect. Toți sunt internați la spital și se află în stare de gravitate medie. Nimeni dintre copiii nu a fost vaccinat.

Toți cei 6 copii, care sunt dintr-o familie,  au vârsta între 3 și 13 ani. Acum aceștia sunt internați la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii din Chișinău.

Stela CORNILOVA, VICEDIRECTORUL SPITALULUI DE BOLI CONTAGIOASE DE COPII: „Pacienții sunt spitalizați în secție. Toți sunt dintr-un focar familiar, dintr-o familie. Gravitatea pacienților este de gravitate medie.”

Potrivit medicilor de la spital, copiii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei.

Stela CORNILOVA, VICEDIRECTORUL SPITALULUI DE BOLI CONTAGIOASE DE COPII: „La moment sunt confirmate doar clinico-epidemiologic, confirmare etiologică încă nu este.”  

Rujeola este o boală extrem de contagioasă și de 6 ori mai infecțioasă decât gripa, iar complicațiile provocate de ea pot duce la deces. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului și până pe 27 iunie, în țara noastră au fost înregistrate 172 de cazuri de rujeolă, cele mai multe fiind în capitală, urmate de raioanele Cimișlia și Fălești.

CAZURI RUJEOLĂ 1 IANUARIE - 27 IUNIE

TOTAL – 172 DE CAZURI
CHIȘINĂU – 73 DE CAZURI
CIMIȘLIA – 33 DE CAZURI
FĂLEȘTI – 18 CAZURI

Pe parcursul anului trecut, peste 200 de persoane au fost diagnosticate cu rujeolă, pe când în 2023 s-au înregistrat doar 3 cazuri.

CAZURI RUJEOLĂ

2024 - 216 CAZURI
2023 – 3 CAZURI
2022 – 0 CAZURI
2021 – 0 CAZURI
Unica metode de prevenire a rujeolei este vaccinarea, care se efectuează gratuit, cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii din diferite motive au ratat calendarul vaccinării, în urma unei consultări cu medicul de familie, poate fi stabilită o nouă perioadă pentru imunizare.