La noua ani de la „jaful secolului”, niciun leu din furtul miliardului nu a fost recuperat. Potrivit procurorilor, s-au pus doar sechestre pe circa 60 la suta din toti banii sustrasi din sistem. Pana acum, doar unul dintre beneficiari, Ilan Sor, a fost condamnat, dar nici el nu se afla dupa gratii, fiind fugar de patru ani. Iar cauza penala care il vizeaza pe Vlad Plahotniuc, care ar fi sustras cei mai multi bani, a ajuns in instanta abia luna trecuta. In total, 66 de persoane au statut de invinuit in dosarul denumit generic „furtul miliardului”.

Publicat:12.08.2023, 08:33

In 2014, in Republica Moldova se producea cel mai mare jaf din istoria tarii. Un miliard de dolari s-a furat din trei banci. La noua ani distanta nimeni nu sta dupa gratii pentru asta. Abia in aprilie curent, Ilan Sor a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare  pentru escrocherie si spalare de bani.

Veronica DRAGALIN, PROCURORUL SEF AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: „Actiunea civila din partea victimei, Banca de Economii, a fost acceptata si urmeaza sa fie consfiscata o suma de peste 5 miliarde de lei de la Ilan Sor.”

In 2019 Sor a fugit din tara si de atunci se afla in Israel, de unde, potrivit autoritatilor, incearca sa destabilizeze situatia in Moldova, prin persoane interpuse, acuzatii pe care Sor le neaga. Cererea de extradare, transmisa Israelului, ramane pana azi fara raspuns. Un alt beneficiar al miliardului furat este fostul lider PD, Vlad Plahotniuc. Episodul in care este vizat acesta a fost trimis in instanta abia luna trecuta.

Veronica DRAGALIN, PROCURORUL SEF AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: „Acuzatiile aduse acestui cetatean sunt crearea unei organizatii criminale, escrocherie si spalare de bani. Episodul trimis in judecata este de aproximativ 40 de milioane de dolari, prejudiciul cauzat. Sunt si alte episoade investigate in privinta lui.”

In dosar au fost aplicate sechestre pe bunurile lui Plahotniuc in valoare de peste 2,8 miliarde de lei, fiind vorba de case, vile, apartamente si conturi bancare. Bunurile se afla in Moldova, dar si in alte tari cum ar fi Spania, Franta, Romania si Elvetia. Potrivit procurorilor, in dosarul “furtul miliardului” 66 de persoane au statut de invinuit.

Veronica DRAGALIN, PROCURORUL SEF AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: „In ultimul an, au fost trimise in judecata mai multe episoade din frauda bancara, in septembrie 2022 fostul guvernator al BNM si un fost vice-guvernator al BNM. In aprilie 2023 a fost trimis in judecata un alt ex-guvernator a BNM-ului pentru escrocherie si spalare de bani. In toamna anului trecut a fost retinut Vladimir Andronachi si cazul lui a fost terminat si trimis in judecata in martie 2023.”

Asadar, dosarul este abia la etapa preliminara. Fostul deputat Vladimir Andronachi este invinuit pentru un episod din Frauda Bancara, fiind acuzat ca a prejudiciat statul cu peste 26 de milioane de lei. Potrivit procurorilor, aceasta suma a fost acoperita de mai multe sechestre, astfel, daca Andronachi va fi condamnat, banii vor fi confiscati in interesul statului. Fostul deputat pledeaza nevinovat.

Procurorii anticoruptie sustin ca in ultimul an, in dosarul furtul miliardului, au pus sub sechestru bunuri care se afla in tari straine, cum ar fi Franta si Spania, in valoare de peste 60 de milioane de euro. In 9 ani, insa, niciun leu din frauda bancara, pusa pe umerii cetatenilor, nu a fost recuperat.

Un alt figurant al dosarului, Veaceslav Platon, in iunie 2020 la demersul procurorului de atunci, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat dupa ce executase 4 ani de inchisoare Acum, acesta se afla in Marea Britanie, iar autoritatile de la noi inca nu au trimis o cerere pentru ca acesta sa fie extradat, motivand ca nu au destul dovezi in acest sens. In noiembrie 2014 s-a aflat ca din Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala a disparut un miliard de dolari. La acea vreme, suma reprezenta aproape 15 la suta din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.