Nu cer multe, doar atenție, acceptare și toleranță. Sunt prietenoși și pot oferi multă dragoste colegilor lor. De ziua mondială a conștientizării autismului, vorbim despre Andreea. O elevă din Bălți, diagnosticată cu această tulburare pentru care școala a devenit cel mai bun terapeut, colegii – un exemplu de urmat, iar mama – omul alături de care orice diagnostic poate fi înfruntat.
Andreea este clasa a 6-a la liceul Teoretic Mihai Eminescu din Bălți. Astăzi, fata scrie, citește, iar colegii de clasă i-au devenit prieteni.
„Andreea este o fată foarte bună, clasa noastră discută cu ea din clasa I.”
Dar până aici a fost drum lung. Diagnostocată cu autism, pentru Andreea fiecare materie învățată a fost o provocare. În toate a fost susținută de cadrele didactice și profesorul său de sprijin, care i-au oferit cunoștințe prin metode personalizate și incluzive.
Ludmila MIHĂESCU, PRIMA ÎNVĂȚĂTOARE A ANDREEI: „Era nou și pentru mine și pentru elevi, dar, inițial, am depus efort să le explic copiilor că, toți suntem diferiți și pentru a trăi într-o atmosferă frumoasă, pe parcursul anilor, trebuie să ne acceptăm.”
Daniela CERNEI, PROFESOR DE SPRIJIN: „Are o capacitate foarte bună (n.r- Andreea) de a memora toate numele la toate persoanele care intră. Chiar dacă acea persoană a intrat pentru prima oară și i-a auzit numele, ea ține minte și deseori când vine, întreabă, unde este persoana X.”
Mama Andreei afrimă că pentru fiica sa, școala a fost cel mai bun terapeut.
Irina CRIVONOSOV, MAMA ANDREII: „Ea, a preluat foarte multe bune, comportament, practici ale copiilor tipici și asta ne-a ajutat foarte mult. Pentru că, gândiți-vă, fiica mea nu merge la culcare până nu-și face temele, ea vrea să fie ca colega din clasă, ca profesoara.”
În municipiul Bălți, aproape 100 de copii diagnosticați cu autism frecventează grădinița sau școala.
Tatiana BEZNIUC, LOGOPED: „Fiecare ședință logopedică are ca obiectiv, îmbogățirea vocabularului cu cuvinte noi, formarea unei exprimări corecte și clare, precum și dobândirea încrederii în comunicare. Activitățile sunt variate, în funcție de nevoile și necesitățile elevei.”
Autismul este o tulburare de dezvoltare, care se manifestă prin retard mintal, dificultăți de comunicare și socializare. Astfel, copiii nu au contact vizual, nu unesc cuvinte și propoziții și au un comportament repetitiv. Unicul tratament este terapia comportamentală. În țara noastră nu există o statistică exactă a numărului persoanelor diagnosticate cu autism. Se presupune că ar fi peste o mie, însă reprezentanții organizațiilor obștești susțin că numărul ar fi mult mai mare, din cauza lipsei de conștientizare din partea părinților, dar și a unui instrument de diagnosticare corect.