Cazul pacientei care a ajuns în weekend la spitalul din Căușeni cu fătul mort în burtă și ar fi fost neglijată două zile, a ajuns în vizorul ministerului sănătății.
Secretarul de stat al instituției anunță că a fost instituită o comisie care va examina cum a fost acordată asistența medicală acestei femei. Între timp, starea pacientei, care a fost luni transferată la Institutul Mamei și Copilului, rămâne a fi extrem de gravă.
Lilia GANTEA, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII: „Ministerul Sănătății a instituit o comisie ministerială, formată din specialiștii din profilul ginecologic și obstetrical care va examina acest caz și anume acordarea asistenței medicale acestei paciente în cadrul tuturor instituțiilor vizate.
- Dacă e adevărat că, conform protocolului, o femeie însărcinată al cărui făt a decedat poate fi lăsată 48 de ore...?
- Nu pot să vă dau comentarii până nu vor fi rezultate specialiștilor.
- Ce prevede protocolul în asemenea cazuri?
-Acum la moment nu pot să vă spun.”
Așadar, nu este clar deocamdată ce prevede acest protocol de intervenție. Cert este că acum va fi investigat dacă au fost sau nu admise erori. Întrebat dacă va fi o anchetă suplimentară în cadrul spitalului, directorul instituției medicale din Căușeni a menționat că această comisie a ministerului, care este fondatorul instituției, va investiga activitatea angajaților. Între timp, starea pacientei rămâne a fi extrem de gravă.
Lilia GANTEA, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII:„Pacienta se află în secția de reanimare și terapie intensivă în cadrul Institutului mamei și copilului. Pacienta este în starea gravă, pacientei i seacordă tratamentul și asistența medicală corespunzătoare.”
Responsabilii din cadrul instituției medicale nu au oferit mai multe detalii, menționând doar că femeia se află sub monitorizarea medicilor.
Natalia LESNIC, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL INSTITUTULUI MAMEI ȘI COPILULUI: „Cu administrarea tratamentului de înaltă complexitate adaptat la severitatea statutului funcțional al dumneaei. Alte informații privind starea pacientei nu pot fi comunicate, pacienta și rudele nu au acceptat furnizarea informațiilor.”
Ieri, sora pacientei spunea că cea din urmă a avut de suferit din cauza neglijenței medicilor. Mai exact, această învinuia angajații medicali de la spitalul din Căușeni că ar fi lăsat-o pe sora sa timp de două zile fără supraveghere cu fătul mort în ea.
Maria SAVIN, SORA PACIENTEI: „Ei au început, doamna, acum medicul nu este pe loc, voi ce nu știți că e sâmbătă și duminică.
- Ei au spus că noi facem totul după protocol. Ce i-ați administrat? I-am administrat pastile.”
Pacienta a născut luni, însă starea ei s-a agravat considerabil și a fost nevoie de a o transfera la Institutul mamei și copilului.
Maria SAVIN, SORA PACIENTEI: „A ieșit domnul profesor și ne-a spus că a stat prea mult cu copilul în ea, s-a pornit infecția și i-a afectat foarte multe organe.
- Are rinichii blocați, ficatul, ea rămâne fără uter. Nu destul că a trecut printr-o tragedie foarte mare, ea cu ce traume rămâne.”
De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al spitalului raional Căușeni a negat faptul că pacienta ar fi fost lăsată fără supraveghere timp de două zile, menționând că aceasta s-a aflat sub supravegherea medicului de gardă și a altor angajați medicali responsabili. În ceea ce privește nașterea...
Cristina ȚURCAN, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL SPITALULUI RAIONAL CĂUȘENI: „Din momentul în care pacienta s-a internat la noi, s-a început declanșarea nașterii. Noi nu putem să luăm și să scoatem așa că trebuie să scoatem.
- Timp de 48 de ore a fost declanșarea nașterii.”