O familie de cocostârci din raionul Sângerei va avea parte de un cuib nou și mai rezistent la ploi și vânt. Asta după ce mai mulți localnici s-au mobilizat, au distrus cuibul vechi de 30 de ani, iar în locul lui au construit o carcasă de fier pe care au pus vreascuri noi. Oamenii spun că astfel vor să răsplătească păsările pentru fidelitate și pentru că în fiecare an le aduc primăvara.
Pe pilonul înalt de la poarta familiei Lencauțan din Sîngerei, de aproape 30 de ani, locuiește o pereche de cocostârci.
Ion LENCAUȚAN, LOCUITOR SÂNGEREI: “În anul 1995 am pus stâlpul, iar în primăvara următoare au apărut cocostârcii. Vreau să vă spun că nu doar doar eu, ci toți din jur îi iubim, pentru că e plăcut să ai o astfel de pasăre în mahală.”
Valentina LENCAUȚAN, LOCUITOARE SÎNGEREI: “Când ne văd, încep a da din aripi și a ciocăni, ca și cum chemă pe cineva. În fiecare an vine mai întâi el, iar peste o zi două vine și ea. Stau împreună și sunt tare buni, aduc de mâncare, se hrănesc.”
Întrucât de la an la an comunitatea de cocostârci din localitate este tot mai mică, localnizii au decis să protejeze păsările și să le construiască un cuib nou, pe un suport de fier, ca să fie mai rezistent calamităților naturale.
Constantin HADÂRCĂ, LOCUITOR SÎNGEREI: "Noi am realizat o structără care va rezista oricărui vânt și va permite acestei familii de cocostîrci să locuiască aici încă mulți ani și să ne bucure cu prezența lor."
Arcadie COVALIOV, PRIMAR SÎNGEREI: "Cine ne vestește de sosirea primăverii? - Cocostârcul. E minunat când Dumnezeu rânduiește prin oameni fapte bune, iar oamenii noștri au făcut căsuța cocostârcului, cici, în Lunca Ciulucului."
Potrivit recensământului cuiburilor de cocostârci, care a avut loc vara trecută, în țara noastră sunt aprocximativ 680 de cuiburi, dintre care 85 la sută sunt populate.