O gravida de 38 de ani a murit la Centrul Perinatologic din Cahul dupa ce i-a fost provocata nasterea unui fat mort. Administratia Spitalului Raional afirma ca medicii au actionat conform protocoalelor pentru astfel de situatii. Politia a pornit o cauza penala pentru neglijenta care a dus la decesul pacientei. Satenii femeii cred ca medicii au intarziat cu acordarea asistentei medicale, fapt care a provocat decesul, scrie sanatateinfo.md.
Femeia murit in data de 22 septembrie la ora 22 si 48 de minute, dupa doua ore de la nasterea unui copil mort. Ea a fost asistata de medicul de garda care a solicitat ajutorul sefului Centrului Perinatologic cand starea pacientei s-a inrautatit brusc.
Gravida a ajuns la spital pentru un control de rutina in data de 21 septembrie, spune Lilia Postolachi, vice-directoarea Spitalului Raional din Cahul. Femneia de 38 de ani era la a treia sarcina. Acasa mai avea la intretinere doi copii de 18 si 15 ani.
„In urma controlului a fost depistat ca este o moarte antenatala a fatului, fapt care a dus la internare pe urgenta. La ora 11.00, 21 septembire, a fost consultata de medicul obstetrician-ginecolog din blocul de nasteri care i-a prescris spitalizarea pentru inducerea travaliului artificial din cauza mortii antenatale a fatului. Apoi a fost vazuta si de seful Centrului Perinatologic. Pacienta a semnat toate actele ca este la curent cu ceea ce stabilesc protocoalele in astfel de situatie”, afirma Lilia Postolachi.
Vicedirectoarea Spitalului Raional din Cahul sustine ca femeia ar fi ajuns la spital la invitatia medicului ginecolog-obstetrician care a solicitat un control ultrasonografic la termenul de 31 de saptamani si 4 zile. Vecinii sustin ca ea s-ar fi adresat singura la medici dupa ce nu a mai simtit miscarile fatului timp de trei zile.
Medicul obstetrician-ginecolog, Stefan Gatcan spune ca decizia de a provoca nasterea pe cale naturala sau prin cezariana apartine medicului curant, iar aceasta trebuie luata cat mai urgent dupa stabilirea mortii fatului. „Este mult ca trei zile nu s-a depistat moartea fatului. S-ar putea ca aceasta sa se fi produs mai devreme, iar femeia sa fi avut senzatii false de miscare a fatului. Ancheta urmeaza sa se pronunte cui apartine aceasta greseala”, a mentionat Gatcan.
El a tinut sa sublinieze ca protocolul nu stabileste perioada in care urmeaza sa se intervina, dar a mentionat ca declansarea nasterii in cazul unui fat mort se face cat mai repede pentru a preveni complicatiile la gravida. „Uneori asta se poate produce dupa 12, 24 sau chiar 36 de ore. Sunt termene rezonabile. Orice ora pierduta poate duce la complicatii si prezenta unor toxine in organismul gravidei. Acestea, in mod direct sau indirect actioneaza asupra sistemului de coagulare a sangelui, poate sa apara si tensiunea arteriala, pot deregla activitatea ficatului si alte simptome care vor atentiona medicii sa actioneze rapid”, a declarat Stefan Gatcan.
Tatiana Soldatchina, medic de familie in comuna Pelinei, ultima data a vazut-o pe gravida in data de 9 septembrie, cand acesta si-a inregistrat concediul de maternitate. Ea le cunoaste pe toate cele cinci femei care sunt insarcinate acum in localitate si spune ca gravida era foarte constiincioasa si ca a fost la toate consultatiile planice. „A fost la evidenta de la debutul sarcinii. Era foarte receptiva la recomandarile noastre. A facut toate procedurile recomandate de medicii specialisti. Era o femeie foarte responsabila si respectata in sat”, adauga Soldatchina care a negat prezenta unor maladii cronice la pacienta.
A doua zi dupa internare, in data de 22 septembrie, femeia a fost consultata din nou de medicul curant si seful Centrului Perinatologic. Alta consultatie a avut loc la ora 15, dupa care a intrat sub supravegherea medicului de garda, mentioneaza Postolachi. Ultima doza de medicament fost administrata la ora 19, iar la 19.30 au inceput primele semne de travaliu. La ora 20.40 a fost nascut un fat mort si pacienta a ramas sub supraveghere medicilor. La scurt timp, starea ei a inceput sa se agraveze, iar interventiile medicilor nu au dus la o dinamica pozitiva. La ora 22 si 48 de minute a fost constatat decesul pacientei.
Politia de la Cahul a pornit o cauza penala pentru incalcare din neglijenta a regulilor sau metodelor de acordare a asistentei medicale care a dus la decesul pacientului. Daca va fi gasit vinovat, medicul responsabil de acest caz risca inchisoare de pana la 3 ani cu sau fara privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de la cinci ani.
Potrivit ofiterului de presa la Inspectoratul de Politie Cahul, Cristina Ciobanu, trupurile femeii si al fatului au fost indreptate la Centrul de expertiza medica legala din Cantemir pentru a stabili cauza decesului. Politia a refuzat sa spuna despre care medic ar fi vorba cel de garda, curant sau alt lucrator medical.
”Ancheta urmeaza sa se pronunte ce a provocat moartea fatului, fie ca este vorba de o infectie sau o patologie a cordonului ombilical. Dar exista si cazuri de mortalitate idiopatica – adica fara o cauza anume – care pot ajunge si la 20 la suta din mortile antenatale. Cat tine de decesul femeilor dupa nastere in astfel de situatii, acesta poate fi provocat de mai multe complicatii, unele greu de diagnosticat. In unele cazuri se pot lua masuri urgente, iar in altele – nu. Daca este legat de o trombolie masiva cu lichid amniotic sau coagulopate e greu sa faci ceva indiferent de capacitatile centrului de asistenta medicala. In celelalte cazuri depinde de dinamica de observatie imediat dupa nastere, dar primele 4-12 ore dupa nastere sunt foarte importante pentru sanatatea si viata gravidei”, a explicat medicul Stefan Gatcan.
Oamenii din sat, de la vecini la primar, au numai cuvinte frumoase despre femeie. Ea a lucrat in ultimii 15 ani in calitate de dadaca la gradinita din Pelinei. Directoarea gradinitei, Maia Peiu, a vazut-o pe gravida cu cateva zile inainte de tragedie cand a fost sa isi ia concediu de maternitate. „Arata foarte bine. Ea era foarte responsabila si avea grija de sanatatea ei. Era atenta la orice detaliu si se adresa mereu la medic. Atenta, muncitoare, cuminte si foarte grijulie cu copiii. Daca vorbim despre neglijenta, atunci sigur nu la ea se refera asta. E vorba de neatentie din partea altcuiva”, a mentionat Maia Peiu.
Tragedia a dus la anularea ceremoniei de receptie de inaugurarea a maternitatii programata pentru data de 23 septembrie. La aceasta urmau sa participe prim-ministrul Natalia Gavrilita si ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Kent D. Logsdon. Maternitatea a fost renovata si echipata cu tehnica moderna in cadrul unui proiect sustinut de Ambasada SUA.
Anul trecut la maternitatea din Cahul au avut loc aproximativ o mie nasteri. In primele opt luni ale acestui an, au fost inregistrate patru sute. Directoarea Spitalului Raional din Cahul declara ca este un numar mic pentru un Centru Perinatologic de nivelul doi care ofera asistenta medicala pentru patru raioane din sudul tarii: Cahul, Cantemir, Vulcanesti si Taraclia. Ea a tinut sa mentioneze ca Centrul este asigurat cu medici, in comparatie cu alte sectii ale spitalului raional care se confrunta cu lipsa unor specialisti.
In anul 2021 la maternitatea din Cahul a mai fost inregistrat un deces, dupa ce o lauza a murit din cauza complicatiilor provocate de COVID-19.