O problema veche de ani de zile asa si nu isi gaseste rezolvare in capitala. De cum incepe anul scolar, calatoria cu transportul public devine un mare chin. Oamenii se inghesuie in troleibuzele insuficiente si in microbuzele murdare. Seful directiei transport sustine ca solutia e sa fie cumparate autobuze, dar deocamdata este de nerealizat pentru ca nu sunt bani.
“In fiecare zi sunt asa ambuteiaje. Speram ca ceva se va schimba, dar nimic nu se schimba. Trasportul ajunge la noi deja plin, e imposibil sa intri. Foarte greu.”
Era in jurul orei sapte cand, la o statie de pe strada Uzinelor, a ajuns troleibuzul de pe ruta numarul sapte. Oamenii care asteptau acolo, s-au imbulzit ca sa incapa in vehicul.
“In fiecare zi se gaseste cineva care sa ma calce pe picioare.”
“Deseori stau in transport intr-un picior.”
Aceeasi situatie era si la statia de pe strada Mircea cel Batran. Microbuzul numarul 116 a venit atat de incarcat incat lumea era lipita de geam, iar cativa copii erau prinsi in inghesuiala. Totusi, usa s-a deschis si alti oameni au urcat.
Aceasta femeie, care vine de la Stauceni, spune ca trebuie sa se trezeasca cu 40 de minute mai devreme pentru a ocupa un loc in troleibuz.
“Microbuzele, care se duc in partea noua a satului, vin de acolo incarcate. Nu reusesti sa intri, iar daca reusesti stai inclinat in doua.”
Iar cand nu incape si trebuie sa ajunga la timp la serviciu, aceasta femeie apeleaza la taxi.
“In unele cazuri iau taxi, dar bate destul la buzunar.”
Dar aceasta nu e o solutie pentru toti.
“De unde bani de taxi din pensia noastra?”
Si daca vara s-a mai putut respira in transport, de cand au revenit la studii elevii si studentii, este un adevarat calvar. Aceasta mama ne-a spus ca nu-si urca baiatul in microbuzele supraaglomerate.
“- El nu vrea sa urce in transport, deoarece este plin. In troleibuz inca poti sa mai stai, dar mai intai trebuie sa reusesti sa intri.
- Trebuie foarte devreme sa ma trezesc.”
“Ingrozitor. Mai ales cand sunt elevi e imposibil sa intri in transport. Vara era mai bine, copii erau in vacanta.”
Unii propun solutii pentru aceasta problema.
“Maturii au serviciu si mereu se pornesc devreme de acasa. Daca elevii s-ar porni mai tarziu, ar fi mai bine.”
“Sa fie trasport special pentru elevi.”
Altii considera ca autoritatile ar trebui sa regandeasca intreaga schema a transportului public.
“Ar fi mai bine sa fie un grafic stabil si maxi-taxi ar merge mai frecvent. Cineva econimiseste pe motorina, ca noi sa mergem ca in grajd.”
“Vinovati se fac producatorii, ca ofera asa servicii, si consumatorii ca rabda.”
Seful directiei de transport, Adrian Boldurescu sustine ca in ultimii sase ani, numarul microbuzelor a scazut de la peste o mie pana la circa 600.
Adrian BOLDURESCU, SEF DIRECTIE TRANSPORT SI CAI DE COMUNICATIE: “Daca municipalitatea gaseste bani, ar trebui sa cumpere autobuze.”
Ultimele 31 de autobuze au fost aduse in capitala in campania electorala de la alegerile din februarie. Iar achizitionarea acestora a fost urmata de sscandal si de o ancheta penala.
Autoritatile sunt suspectate ca au admis o serie de incalcari la organizarea licitatiei.