O tanara din Odesa, care s-a refugiat in tara noastra acum trei luni, a adus pe lume o fetita perfect sanatoasa. Femeia a nascut acum cateva zile la maternitatea numarul 1 din capitala, iar ieri a fost externata. Emotiile au coplesit-o atunci cand s-a intors la centrul de plasament, unde angajatii, dar si alti refugiati au intampinat-o cu flori, baloane si aplauze. 

Publicat:02.08.2022, 20:30

Asa a fost primita Taisea Slehtina la centrul de plasament pentru refugiati din sectorul Riscani, dupa ce a fost externata de la maternitate. Angajatii de acolo au avut grija sa respecte si traditiile, intampinand-o cu agheasma si busuioc. 

Taisea SLEHTINA, REFUGIATA DIN ODESA: „Eu am inceput sa plang, am fost socata. Foarte placut, emotionant, nu pot sa redau ce simteam. Foarte placut a fost, toti m-au intampinat, ca acasa.”

Femeia a adus pe lume o fetita perfect sanatoasa.

„O cheama Amina. S-a nascut foarte micuta, 2,5 kg, 48 de centimetri, la ora 18:30, pe data de 28 iulie s-a nascut. Multumesc! Sunt foarte recunoscatoare medicilor.”

Micuta este dezmierdata...

Taisea a plecat din Odesa cand avea 7 luni de sarcina, pe data de 30 aprilie. A ajuns in Moldova impreuna cu sotul ei, care este din Azerbaidjan, si ceilalti doi copii.

 „Am plecat la timp, pentru ca dupa asta casa noastra a fost bombardata. Pe data de 31 au bombardat si jumatate de cladire a fost distrusa. Au murit un baiat de 14 ani si o fetita de 18 ani acolo.”

Acum, tanara spune ca nu mai are la ce se intoarce si vrea un viitor pentru copiii sai aici, in Moldova.

 „Fetita este acum la tabara, iar baiatul tocmai a iesit. 10 si 11 ani au. I-am intrebat daca vor sa plece la scoala aici si au zis ca sunt gata.”

Ne-a povestit ca angajatii centrului ii poarta de grija si o asigura cu tot necesarul.

„Imi dau totul, si pentru igiena, si scutece, si totul, nici nu trebuie sa cumparam, lapte, tot ce trebuie. Haine sunt, carucior dupa cum vedeti, totul pentru copil este, cada, totul.”

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „In aceasta camera locuieste Amina impreuna cu parintii si ceilalti doi frati ai ei. Acum micuta doarme in carucior, dar in urmatoarele zile responsabilii de la centru spun ca ii vor aduce un patut.”

Familia se pregateste pentru botezul fetitei, iar nasi de botez vor fi administratoarea centrului si responsabila de la registratura.

 „Nasele de botez se aleg cele care au grija de copil si ele au avut grija de mine de cand am venit aici.”

Irina CERTAN, ADMINISTRATOAREA CENTRULUI DE REFUGIATI: „Speram ca vom fi persoanele care o vom sustine pe viitor. Ne bucuram ca mai avem inca un cetatean al RM, cu siguranta va fi o persoana iubitoare de pace.”

De la inceputul razboiului din Ucraina, 125 de femei refugiate au nascut in tara noastra.