Expertii de mediu atrag atentia ca o minihidrocentrala construita pe raul Raut, pe baza unei foste constructii hidrotehnice, nefunctionala inca din anii 1960, ar putea provoca distrugerea celui mai mare rau intern pe care-l are R. Moldova, scrie ZdG.md

Autoritatile responsabile de domeniu strâng din umeri, când sunt întrebate de ce evolueaza lucrarile pe santierul de pe Raut, desi afirma ca nu au eliberat vreo autorizatie prin care minihidrocentrala sa fie construita si sa devina functionala. Desi procurorii au pornit un proces penal, Ruslan Berlinschi, juristul care gestioneaza firma care a luat în arenda pe 25 de ani constructia de pe Raut, afirma ca totul se face dupa lege. Anterior, pe când activa la Banca Nationala a Moldovei, acesta era acuzat de ex-presedintele Voronin de implicare într-o „grupare criminala”. În 2010, instantele de judecata însa au negat afirmatiile presedintelui, achitându-l.

Din cauza afectarii ecosistemului r. Raut, mii de peşti au avut de suferit. La 31 august 2017, localnicii din Cazanesti, Telenesti, au batut alarma, dupa ce o portiune a râului Raut care trece prin sat a secat, iar mii de pesti au ramas fara apa, fiind adusi la mal, morti. Pescarii satului nu mai prindeau pestele din Raut cu plase sau undite, ci îl strângeau, cu sacul, din mlastina ce se formase. „Acum, apa în Raut este, dar cine se face vinovat de pesti? A murit tot pestele atunci. Nu pot estima cantitatea, dar va pot spune ca unii au dus acasa si câte 200 kg de peste”, îsi aminteste Vasile Sârbu, primar de Cazanesti. „Evident, problema a aparut pentru ca a fost închisa apa la hidrocentrala de la Brânzenii Noi. Cred ca apa intentionat a fost închisa, nu accidental. Au vrut sa acumuleze apa în bazinul de acumulare de la hidrocentrala. Am chemat politia si Inspectoratul Ecologic de Stat. Ne-au spus ca documentele au fost date la Procuratura. Cred ca râul Raut permite functionarea unei hidrocentrale, dar nu exclud ca, pe viitor, sunt posibile iarasi asemenea accidente. Când vor avea insuficienta de apa în bazinul de acumulare, vor bloca iarasi râul. Dar, debitul Rautului nu creste. E în scadare”, considera Vasile Sârbu. 

FOTO: Xenia Costandoi (facebook)

Sef de directie la „Apele Moldovei”: „E o constructie, sa-i spunem, ilicita” 

Miercuri, 6 septembrie, reprezentanţi ai Agenţiei „Apele Moldovei”, ai Inspectoratului Ecologic de Stat, primarul satului Cazaneşti, precum şi mai mulţi ONG-işti de mediu au vizitat hidrocentrala nou-construitaMiercuri, 6 septembrie, ZdG si echipa Centrului National de Mediu, Asociatia Jurnalistilor de Mediu si Turism Ecologic, si reprezentanti ai Agentiei „Apele Moldovei” si ai Inspectiei Ecologice Telenesti au efectuat o vizita la Brânzenii Noi, Telenesti, pentru a constata impactul hidrocentralei nou construite asupra râului Raut, dar si asupra mediului. „E o constructie, sa-i spunem, ilicita, fara avizul expertizei ecologice si fara avizul Inspectiei Ecologice de Stat. A ramas sa se pronunţe Procuratura. Noi am verificat. Nu-i nicio persoana fizica, nici una juridica careia sa-i fi fost atribuita autorizatie de folosinta a apei”, sustine Vladimir Å¢urcanu, seful Directiei Managementul Resurselor de Apa de la „Apele Moldovei”.

„Se va face un grup de lucru. Daca se va demonstra ca acest obiect e ilicit, va fi demolat de autoritatile locale sau prin judecata”, promite Å¢urcanu.

„Vom interveni dupa ce Procuratura îsi va spune verdictul”, a punctat si Vladimir Lungu, seful Inspectiei Ecologice Telenesti, prezent la discutie.

A fost pornit proces penal. Expertii critica actiunile agentului economic

„Cum poti construi hidrocentrala, iar autoritatile sa dea din umeri si sa spuna ca nu au habar de asta, fara autorizatie, fara nimic?”, se întreaba Iuliana Cantaragiu, experta Asociatiei Obstesti „Centrul National de Mediu”, prezenta si ea, pe 6 septembrie, la minihidrocentrala de la Brânzenii Noi. „Trebuia sa fie evaluat impactul asupra mediului.

FOTO: Xenia Costandoi (facebook)

Pâna la evaluarea impactului, se face studiu de fezabilitate. E o procedura complicata. Ca cel care se ocupa nu stie de asta, e problema sa, dar legea asta prevede. El trebuia, când a avut ideea, sa depuna cerere la Comisia de Evaluare a impactului asupra mediului din incinta Ministerului Mediului, care urma sa se pronunţe daca era sau nu nevoie de o evaluare sau nu. Fara asta, nu trebuia sa se apuce de construit. Daca i se spunea ca ideea este buna, urma sa faca studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

Personal nu stiu daca ei au, cel putin, proiect tehnic, în care proiectantii ar tine cont de ce spun specialistii de mediu. Sunt necesare si alte avize. E o procedura anevoioasa”, precizeaza Cantaragiu. „Evident, Rautul nu ar putea suporta o asemenea hidrocentrala. Stiu ca ideea asta nastrusnica e vehiculata de câtiva ani. De mai multe ori am spus ca-i imposibil. Rautul nu are suficienta apa”, zice experta, apreciind ca râul e în pericol din cauza constructiei.

Mihai Uglea, procurorul sectiei investigarea fraudelor contra mediului si intereselor publice din cadrul Procuraturii Generale (PG) declara ca a fost deschis un proces penal legat de constructia hidrocentralei de la Brânzenii Noi. În urmatoarele zile, acesta, împreuna cu specialisti din domeniu, se vor deplasa la fata locului, „dupa care va fi adoptata o hotarâre”, urmând sa fie deschis un dosar penal sau emisa o ordonanta de refuz privind începerea urmaririi penale.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD