Odata cu anuntul despre sanctiuni, ministrul Justitiei a prezentat un proiect care prevede transpunerea sanctiunilor internationale in legislatia Republicii Moldova. De exemplu, in cazul lui Sor si Plahotniuc, sanctiunile SUA si ale Marii Britanii vor putea fi aplicate si pe teritoriul tarii noastre. Proiectul mai prevede ca posturile de televiziune care ii promoveaza pe Sor si Plahotniuc ar putea ramane fara licenta.

Publicat:09.12.2022, 18:45

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: “Ministerul Justitiei a elaborat si astazi va fi transmis spre consultare publica, asa-numitul proiect al Legii Magnitchi Moldova. Este un proiect de lege complex care a fost inspirat, atat din legislatia SUA, cat si din statele care deja au transpus legislatia Magnitchi in propria legislatie.”

Astfel, sanctiunile internationale impuse impotriva persoanelor fizice si juridice ar putea intra in vigoare si in Republica Moldova. 

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: “Aici vor fi, in primul rand, persoanele care nemijlocit au fost incluse in lista de sanctiuni internationale, dar totodata, masurilor sanctionatorii vor fi supuse si persoanele care nu au fost incluse in lista de sanctiuni, dar care au anumite legaturi directe sau indirecte cu personele incluse in lista de sanctiuni.”

Sergiu Litvinenco spune ca celor inclusi in lista de sanctiuni, imediat li se vor ingheta toate activele din Republica Moldova.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: “Aceasta inseamna ca ei nu vor putea sa vanda aceste bunuri, sa le doneze sau sa le transfere catre alte persoane. Cu alte cuvinte, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse in lista de sanctiuni.”

Ministrul Justitiei spune ca persoanele incluse in lista de sanctiuni ar putea ramane si fara licente sau autorizatii pentru companiile pe care le detin.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Sa luam ca exemplu, mass-media si televiziunile. Consiliul Audiovizualului va putea retrage licenta companiilor care apartin persoanelor incluse in lista de sanctiuni. Totodata, proiectul prevede ca CA va fi obligat sa retraga licenta in cazul in care un post TV promoveaza imaginea persoanelor incluse in lista de sanctiuni.”

Proiectul a fost publicat astazi de Ministerul Justitiei si urmeaza sa fie supus consultarilor publice. Ulterior, acesta trebuie sa fie aprobat de Guvern, dar si de Parlament. Sergiu Litvinenco a declarat ca acest lucru s-ar putea intampla pana la sfarsitul anului. Legea Magnitsky a fost adoptata in SUA in 2012, iar din 2016 aceasta se aplica la nivel global, autorizand guvernul american sa sanctioneze oficiali straini pe care ii considera ca au incalcat drepturile omului, inghetandu-le conturile si bunurile si interzicandu-le sa intre in SUA. Legi similare au fost adoptate de mai multe tari, din Canada pana in Marea Britanie si Uniunea Europeana. Parlamentul European a adoptat o rezolutie in martie 2019 pentru a indemna statele membre sa legifereze in mod similar cu Legea Magnitsky.