Consilierul prezidential pe domeniul justitiei, Olesea Stamate, a venit cu mai multe precizari despre demisia celor trei ministri din Guvernul Chicu, in urma acuzatiilor venite din partea PSRM.

Olesea STAMATE, CONSILIER PREZIDENTIAL PE DOMENIUL JUSTITIEI: "Legea cu privire la guvern spune clar (art. 14) alin (3) Prim-ministrul este in drept sa demisioneze din proprie initiativa prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunt public. (4) Demisia Prim-ministrului antreneaza de drept demisia intregului Guvern. Mai departe, acelasi articol spune ca (6) Demisia de drept a intregului Guvern nu necesita indeplinirea vreunei conditii de forma sau de procedura.

Din momentul cand Ion Chicu a declarat ca guvernul condus de el demisioneaza, intreg cabinetul de ministri a intrat in demisie, astfel urmand, dupa lege, sa-si exercite interimatul pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern.

2. Legea prevede posibilitatea pentru Prim-ministru sa refuze exercitarea interimatului pana la investirea noului Guvern. Art. 11, (2) Se considera ca Prim-ministrul se afla in imposibilitate definitiva de exercitare a atributiilor in urmatoarele cazuri:

b) daca Prim-ministrul care isi prezinta demisia refuza expres exercitarea interimatului pana la investirea noului Guvern;

Insa legea nu prevede asemenea posibilitate si pentru ceilalti membri ai Guvernului, adica legea nu reglementeaza emiterea unui decret in caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar.

3. Articolul din lege la care a facut referire Guvernul, solicitand doamnei Presedinte sa emita un decret, este articolul 18 din legea cu privire la guvern, care insa reglementeaza modalitatea de demisie a unui membru al guvernului plenipotentiar, nu al unui guvern in exercitiu.

Este de inteles ca nicio persoana nu poate fi fortata sa munceasca si nu a fost nici pe departe scopul nostru sa obligam pe cineva sa ramana. Insa, atat timp cat legea nu reglementeaza aceasta procedura, nu am considerat judicios sa emitem un decret in acest sens.

Fara sa reducem situatia la absurd, haideti sa ne gandim ce s-ar intampla daca toti ministrii dintr-un guvern in demisie ar refuza sa-si exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevazut aceasta posibilitate doar pentru Prim-ministru, astfel incat sa asigure buna administrare a treburilor publice pana la numirea noului guvern.

Pe de alta parte, insa, in cazul in care unul dintre ministrii unui guvern in exercitiu nu-si poate exercita interimatul din cauze obiective – aceasta situatie nu este reglementata de lege."

Totodata, consiliera a delcarat ca ar fi bine ca Curtea Constitutionala sa se expuna pe acest subiect.

Socialistii au publicat o scrisoarea transmisa de Maia Sandu catre Ion Chicu in ziua de 31 decembrie 2020. Acestia o acuza pe sefa statului ca vrea sa forteze ministrii PSRM sa ramana in functie, dupa ce tot ea le-a cerut demisia.

In document, Maia Sandu scrie ca este nefondat si contrar cadrului legal emiterea decretului de demisie a celor trei ministri, Viorica Dumbraveanu, Serghei Puscuta si Anatol Usatii. Totodata, socialistii scriu ca reactia Maiei Sandu este aberanta, odata ce, pe parcursul anului, lidera PAS de nenumarate ori a criticat acesti ministri si le-a cerut demisia.

Citeste si :  Socialistii o acuza pe Maia Sandu ca ar fi incercat sa-i forteze pe ministrii care au plecat odata cu Ion Chicu sa ramana in functii. Drept dovada, ei au publicat o scrisoare pe care sefa statului i-a trimis-o lui Chicu - VIDEO