ONG-urile de media sustin ca ultima decizie a Consiliului Audiovizualului este ilegala si ingradeste grav libertatea de exprimare a ziaristilor. Dragos Vicol, presedintele institutiei, a emis o dispozitie prin care limiteaza sursele jurnalistilor in contextul pandemiei de coronavirus si ii obliga sa renunte la propriile opinii.
Dispozitie emisa de Consiliul Audiovizualului: “In conditiile starii de urgenta pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu pozitia oficiala a autoritatilor publice competente (Organizatia Mondiala a Sanatatii, Comisia pentru Situatii Exceptionale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale), acestea fiind cele mai avizate si mai competente in materia respectiva. “
Asta se arata in dispozitia cu titlu executoriu pe perioada starii de urgenta, emisa de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, ceea ce inseamna ca sursele ziaristilor sunt limitate la doar patru institutii, lucru care este imposibil in conditiile in care aceste institutii sunt inchise, ele organizeaza briefinguri fara ca jurnalistii sa aiba posibilitatea de a acorda intrebari si in foarte multe cazuri serviciile de presa nu raspund la apelurile reporterilor, asta in timp ce misiunea noastra este de a informa telespectatorii. O alta prevedere care a starnit reactii este cea care se refera la faptul ca jurnalistii nu mai au dreptul sa isi expuna propria opinie sau sa lanseze idei. Respectiv, organizatiile neguvernamentale de media lanseaza un apel public in acest sens.
Apelul ONG-urilor de media: “Pentru jurnalisti aceste prevederi ar putea insemna imposibilitatea de a asigura diversitatea de opinii, fiindu-le incalcat dreptul accesului la informatie, iar pentru cetateni – lipsa accesului sau acces limitat la informatie si surse credibile care ar putea relata un alt punct de vedere decat cel oficial.”
...semneaza ONG-urile de media.
Dragos VICOL, PRESEDINTELE CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI: “Nu au dreptul la opinie neavizata, ceea ce nu este totuna. Opiniile neavizate, potrivit DEX-ului sunt cele neavizate, nefundamentate, care nu au niciun probatoriu si substrat factologic.”
Iar Partidul Actiune si Solidaritate a cerut Procuraturii Generale sa investigheze ultima decizie a CA-ului sub aspectul de exces de putere si depasirea atributiilor de serviciu.
Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: “Speram cel putin sa isi revizuiasca decizia. In mod normal trebuie sa isi dea demisia si dupa asta Procuratura sa ia o decizie pe marginea sesizarii noastre.”
Dragos Vicol, presedintele Consiliului Audiovizualului considera deplasata intentia formatiunii politice.
Dragos VICOL, PRESEDINTELE CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI: “ Nu inteleg din ce cauza un partid politic are atata tupeu si sa semnalizeze anumite ilegalitati comise de un organ autonom si nu se subordoneaza factorului politic.”
Igor Dodon, de altfel crede ca institutia trebuie sa isi revizuiasca decizia.
Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Eu consider ca trebuie revazute formularile pentru ca nu sunt corecte fata de presa.”
Organizatiile de media cer Consiliului Audiovizualului sa anuleze dispozitia emisa.