Echipați corespunzător, cu mănuși și saci de gunoi, angajații ocolurilor silvice, ai ministerului mediului, inspectorii de mediu, dar și mai mulți voluntari au colectat deșeurile din păduri sau parcurile din țară. Astfel a început campania Pădurea Curată, unde oamenii sunt îndemnați să nu lase gunoi și să păstreze mereu curată natura. 

Cu mănuși pe mâini și saci plini cu deșeuri -  așa i-am găsit astăzi pe mai mulți angajați ai Ministerului Mediului care au venit să strângă gunoiul în pădurea de lângă Durlești.

„Cel mai mult plastic și mai ales că plasticul știm că se regenerează peste 300 de ani. Plasticul este necesar de a fi colectat și pentru că deja și în ape a fost depistat microplastic, ceea ce denotă că este foarte mult plastic în natură.”

Mult plastic a găsit și Lidia Pipenco, care a venit împreună cu cei doi copii ai săi.

Lidia PIPENCO, ANGAJATA MINISTERULUI MEDIULUI: „Să facem pădurea mai curată, mă bucură faptul că relativ nu este atât de mult gunoi, dar oricum sunt persoane iresponsabile. 
- Ce ați reușit astăzi să strângeți?
- Mai mult sunt sticle de plastic.”

„Ca numele Chișinăului să rămână orașul verde și când noi plecăm la frigărui să ne placă unde plecăm.”

Grigore STRATULAT, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL MEDIULUI: „Avem foarte multe sticle, aluminiu și mai nou sticle de șampanie lăsate în pădure. La nivel de autorități trebuie să investim mai mult în infrastructura de colectare, transport și eliminare a deșeurilor, după care să promovăm intens această sortare la sursă a deșeurilor.”

Și pe ministrul mediului l-am găsit cu un sac de gunoi în mână.

Sergiu LAZARENCU, MINISTRUL MEDIULUI: Am vreo două kilograme de gunoi, cel mai mult este plastic. 

- Ce alte lucruri ar putea să facă autoritățile ca să responsabilizeze cetățenii să nu lase gunoiul.
- În primul rând să comunicăm mai mult, să spunem care sunt efectele dăunătoare. Ori noi prin aceste campanii prevenim incendiile, conservăm biodeservitatea, ecosestemele care sunt fragile.”

Iar la Ialoveni, mai mulți inspectori de mediu, dar și angajați ai primăriei au făcut ordine în pădurea din apropiere (foto sa punem) și într-un parc din oraș.

„Deșeuri de orice provenineță, atât deșeuri din crengi, plastic, aruncate de către locuitorii din preajmă, vizitatorii care vin aici. Uitați-vă cum stă aici. Câte sute de ani îi trebuie ca să putrezească aici. Într-adevăt cultura omenească e la un nivel încă micuț.”

Campania „Pădurea Curată” este lasantă de ministerul mediului pentru al doilea an consecutiv. Potrivit legislației, persoanele fizice care sunt depistate că aruncă gunoi sunt sanționate cu o amendă de până la 600 de lei, iar persoanele juridice până la 3000 de lei.