Parintii din Chisinau si suburbii vor plati anul acesta cu circa 100 de lei mai mult pe luna pentru pranzul elevilor. Plata s-a marit de la 9 la 14 lei pe zi, iar autoritatile spun ca au facut schimbarea pentru ca alimentatia copiilor sa fie mai bogata. Parerile parintilor sunt impartite.

Publicat:13.01.2021, 20:16

Anul acesta, parintii din capitala vor plati pentru pranzul copiilor de la scoala cu cinci lei pe zi mai mult. Daca anterior taxa era de 9 lei si 35 de bani, acum aceasta constituie 14 lei si 35 de bani.

ANUL 2021

9,35 LEI 14,35 LEI

187 LEI/LUNA 287 LEI/LUNA 

Potrivit seful Directiei Educatie, pretul pranzului a crescut pentru ca suma anterioara nu acoperea necesitatile de alimentatatie a unui copil. 

Andrei PAVALOI, SEFUL DIRECTIEI EDUCATIE:"- In 2017 a fost ultima modificare la normele financiare.

- Combinatele urmeaza sa ajusteze meniurile lor in functie de sumele alocate de catre primarie.” 

Angajatii de la cantina liceului “Hyperion” din Durlesti spun ca meniul este acum mai divers.

- “Avem carne naturala, peste, legume, fructe si salate, inainte nu intra in meniu salata.”

Tamara PASAT, DIRECTOAREA LICEULUI “HYPERION”: "Toti elevii se alimenteaza gratuit cu micul dejun, iar pranzul il iau gratuit 20 de procente din elevii care frecventeaza grupele cu program prelungit. Pentru ceilalti elevi, care solicita sa se alimenteze la pranz, parintii achita pretul de 14 lei si 35."

Aceasta femeie spune ca pretul e cam mare pentru pranzul unui elev, mai ales acum cand din cauza pandemiei unii si-au pierdut locul de munca.

“Daca ar fi salariul mai mare, as fi de acord, dar asa noi primim 3500 – 4000. Painea e scumpa.”

Altii cred ca important este ca mancarea sa fie buna si diversa.

"Credeti ca acasa ne iese mai putin, deloc. Pentru copii facem totul, trebuie sa tinem cont si statul ce poate oferi.”

Iar la unele licee din capitala parintii achita mai mult decat plata stabilita de municipalitate. Administratia spune ca asa au decis ei, vrand ca elevii sa aiba un pranz mai variat. La scoala gradinita numarul 90 parintii, care voiau, achitau si pana acum 15 lei pentru pranz, iar copiii lor aveau un meniu diferit decat al colegilor lor care nu achitau acesti bani. 

Mariana RUSU, DIRECTOAREA SCOLII PRIMARE-GRADINITA NR. 90: "Parintii achita zilnic 15 lei pentru pranz. Se intampla ca in loc de suc sa fie ceai. Cei care se alimentau gratuit, primeau parjoale, cei care se alimentau cu plata, la acelasi gramaj, era o bucatica de carne. Daca era terci, era acelasi, supa la fel aceeasi.”

Directoarea afirma insa ca din acest semestru meniul va fi acelasi pentru toti elevii. Cei de la directie educatie spun ca pranzul ar trebui sa fie la fel pentru toti copi. Municipalitatea achita pranzul doar pentru 20 la suta dintre elevi, care provin din familii social vulnerabile. Pentru ceilalti elevi din grupele cu program prelungit, pranzul este acoperit de parinti.