Dupa ce ieri, 8 iunie 2019, Curtea Constitutionala (CC) a declarat neconstitutionale deciziile adoptate de noua majoritate parlamentara, precum si decretele presedintelui R. Moldova privind desemnarea in functia de prim-ministru si numirea Guvernului, astazi CC l-a suspendat pe Igor Dodon din functia de presedinte, iar Pavel Filip a fost numit presedinte interimar al R. Moldova.

Publicat:09.06.2019, 15:16

ZdG a solicitat unor fosti judecatori ai CC sa interpreteze ultimele hotarari ale Curtii. Opiniile acestora sunt impartite. Trei din cei patru critica insa deciziile.

Mircea Iuga, fost judecator la CC in perioada 2001- 2007 se indoieste de activitatea Curtii „Mai avem Curte Constitutionala? Dupa ultimele hotarari anuntate, se vede ca nu mai avem”, zice acesta. Totodata, Iuga califica hotararile CC ca fiind neconstitutionale. ,,In Codul jurisdictiei este clar stipulat ca pot fi atacate si examinate numai hotararile care au intrat in vigoare. Numai niste inapoiati mintal pot anula hotarari care abia au fost scrise”, precizeaza acesta. Iuga mai spune ca nici situatia celor 90 de zile nu este clara „au gasit ei cum sa intoarca asa situatia”, zice acesta.

Victor Puscas, judecator la CC in 2001 – 2013, se arata nedumerit de situatia creata. „Nimic din ceea ce se face nu-i corect, nu inteleg ce se petrece” 

Nicolae Osmochescu, judecator in perioada 1995 – 1998, declara ca 7 iunie nu este data limita de formare a unui Guvern . „Cele trei luni nu se numara din ziua validarii mandatelor de deputat, ci din ziua cand a avut loc prima sedinta, adica 21 martie. In Constitutie, in articolul 85 este stipulat ca presedintele este in drept sa dizolve parlamentul in caz de imposibilitate de guvernare, sau daca timp de trei luni este blocata activitatea legislativa, dar numai dupa consultarea fractiunilor parlamentare”, conchide fostul judecator. 

O alta opinie are insa Victor Popa, judecator la CC in perioada 2013 – 2018 declara insa ca „hotararile Curtii sunt absolut constitutionale, asa cum Parlamentul nu este functional”. Acesta accentueaza ca ,,Presedintele este obligat sa dizolve Parlamentul si sa anunte alegeri anticipate” facand referire la art. 85, aliniat 1 din Constitutie. Popa subliniaza ca anume ziua de 7 iunie, ora 24 era data limita cand deputatii se puteau intruni in sedinta. „Acum se fac diferite interpretari, dar nu s-a luat in calcul ca luna mai a avut 31 de zile, judecatorii nu calculeaza dupa forma simplista, ci dupa numarul de zile”, mai adauga acesta. 

Totodata, Popa spune ca nu e prima data cand Igor Dodon nu se conformeaza deciziilor Curtii, „cand ii place decizia o accepta, cand nu – emite decrete”, adauga fostul judecator.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD.

Sursa: