Procuratura Anticorupție a venit astăzi cu precizări oficiale privind dosarele în care este vizat Vladimir Plahotniuc, după ce autoritățile din Grecia au confirmat reținerea acestuia în dimineața zilei de 22 iulie, prin intermediul Direcției Cooperare Polițienească Internațională (DCPI).

Potrivit instituției, pe numele fostului lider al Partidului Democrat au fost emise trei mandate de arest în cadrul unor cauze penale aflate în curs de urmărire penală, gestionate de Procuratura Anticorupție. Un al patrulea mandat de arest a fost emis într-un dosar aflat deja pe rolul instanței, în care Plahotniuc este acuzat de spălare de bani și escrocherie în legătură cu „Frauda Bancară” – schema prin care, între 2013 și 2015, peste un miliard de dolari au fost extrași din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Procuratura precizează că, în prezent, Vladimir Plahotniuc este cercetat pentru următoarele infracțiuni grave:

Crearea și conducerea unei organizații criminale, pedepsită cu închisoare de la 8 la 15 ani;

Escrocherie în proporții deosebit de mari, comisă de o organizație criminală (8–15 ani de detenție);

Spălare de bani în proporții deosebit de mari, de asemenea săvârșită în cadrul unei organizații criminale (5–10 ani de închisoare).

De asemenea, Procuratura Anticorupție a oferit detalii despre parcursul internațional al acestui caz. În iulie 2020, INTERPOL a respins cererea Republicii Moldova de a-l da în urmărire internațională pe Plahotniuc, însă în noiembrie 2024, după o solicitare de revizuire a deciziei, Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat reintroducerea datelor sale în sistem, la cererea Procuraturii Anticorupție.

În acest moment, autoritățile moldovene pregătesc documentația necesară pentru inițierea procedurii de extrădare din Grecia.

Reprezentanții Procuraturii subliniază că dosarele în care este vizat Vlad Plahotniuc sunt complexe și că Republica Moldova colaborează activ cu instituțiile internaționale pentru a asigura aducerea sa în fața justiției.