Pentru a preveni imbulzeala din Noaptea Invierii, la biserica Sfantul Dumitru din capitala, bucatele pentru masa de Paste au inceput sa fie sfintite inca de azi dimineata. Zeci de credinciosi si-au adus acolo cosurile pline cu mancaruri, care imediat dupa slujba au fost stropite cu agheasma. In acelasi timp, enoriasii s-au impartasit pentru ultima data in acest post, iar lingurita era dezinfectata dupa fiecare persoana.
Cei mai multi dintre credinciosii veniti astazi la aceasta biserica au ascultat slujba de afara, unde sunt instalate mai multe boxe. Dupa sfanta liturghie, enoriasii s-au imbulzit la impartasit. Dupa fiecare om, lingurinta era trecuta printr-un pahar cu spirt si altul cu apa, pentru dezinfectare.
Dupa impartasanie a urmat binecuvantarea bucatelor, care in mod normal se face in Noatea Invierii.
„Am adus pascuta, oua rosii, cas si, din pacate, carnea de miel nu am reusit sa o pregatesc. E binevenit si sambata ca sa nu fie imbulzeala. Sfintirea eu cred ca se poate si astazi, se poate si maine, nu e atat de important ca sa fie neaparat maine.”
„Am adus la sfintit cozonacul, mancarea, ouale rosii. Si cand ni s-a spus ca se poate de sfintit, atunci am sfintit, pentru sanatate si sa dam si de pomana.”
„Uitati-va! Pasculita si ouasoare, cele mai principale si ne-am impartasit si ii multumim lui Dumnezeu ca am ajuns pana in ziua de astazi.”
Totusi au fost si din cei care nu erau pregatiti pentru asta.
„Eu nici nu am stiut de asta. Acum eu ma duc acasa si vin si o sa ma ajute Domnul si o sa fac tot ce trebuie.”
Oamenii si-au intins cosurile doldora de bunatati si au asteptat pana cand preotul le-a stropit pe toate cu cu agheasma.
„Prin stropirea cu apa aceasta sfintita se binecuvanteaza si se sfintesc darurele ce sunt puse inainte. In numele tatalui, a fiului si a sfantului duh. Amin.”
„Am primit sfanta agheasma si acum ne ducem acasa si maine vom manca.”
„Nu conteaza cand sfintesti, dar cum si cu ce emottii si sa stii semnificatia. In primul rand se sfinteste cozonacul si ouale rosii.”
„Am niste oua rosii, si o mica chifluta, si un cozonac pe care mama le-a preparat.
- Ai venit cu mama?
- Da, am venit cu mama, cu toata familia mea.
- Si deseara nu mai veniti la slujba?
- Da, noi nu mai venim pentru ca deja am mers la slujba asta.”
Parohul Bisericii Sfantul Dumitru sustine ca traditia de a binecuvanta bucatele pentru masa de Paste incepand cu Sambata Mare este practicata si in alte tari, asa ca a decis anul acesta sa o introduca si la noi pentru a preveni imbulzirea enoriasilor la sujba de la noapte.
Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFANTUL DUMITRU SIN CHISINAU: „Toata noaptea invierii sa stai cu cosul langa tine si in loc sa stea un om in biserica, sta un cos, tot nu este bine. De asta cel mai bine si mai ales ca si Comisia respectiva pentru stare exceptionala ne-a randuit sa nu intram nici in cimitire si nici in biserici cu mancare. Si noi i-am sfatuit pe crestini sa facem iata dupa aceasta traditie, ziua de sambata, incepand cu sfanta liturghie de astazi am citit rugaciunea.”
Oamenii si-au putut sfinti bucatele de azi pana la ora 18, iar slujba din Noaptea Invierii va incepe la ora 23. Ca si in ceilalti ani, liturghia si se va desfasura afara.
Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFANTUL DUMITRU SIN CHISINAU: „O sa facem asa ca intr-adevar oamenii sa fie cat e posibil paziti si acasa sa se duca nu altfel decat plini de Hristos, de lumina slavei lui dumnezeiesti si de bucuria Sfintelor Pasti, care sa dea dumnezeu sa ramana cu ei toate zilele vietii lor.”