Pericol de scaldat pe plaja de la Vadul lui Voda. Specialistii de la Centrul de Sanatate Publica au depistat vibrionul holeric pe nisip si in apa raului Nistru. Medicii indeamna oamenii sa se abtina de la scaldat si sa se adreseze dupa ajutor la primele simptome, cum ar fi diaree si voma. Pana acum, specialistii au prelevat probe din trei lacuri din municipiul Chisinau, urmand ca si celelalte sa fie verificate.

Publicat:20.06.2022, 18:15

De dimineata, plaja de la Vadul lui Voda era plina de oameni, care se scaldau sau faceau bai de soare.

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Desi cei de la SANEPID spun ca au depistat embrionul de holera in apele Nistrului, in zona nu au fost instalate anunturi, care ar atentiona oamenii despre acest lucru, asa ca acestia se balacesc fara griji.” 

“Aceasta holera cred ca nu e primul an aici, eu nu stiu, noi, maturii, nu inotam, copiii... dar nu am avut probleme, parca nu inghit apa. Dar unde sa ne mai odihnim, in lacuri e si mai murdara, aici macar e curgatoare.”

“E normal, totul e bine, stim ca apa nu este chiar curata, dar e totul normal, sunt dusuri, poti face pe plaja un dus, cainele tot primeste satisfactie de la asta. Mai bine ar face problema cu Soroca ca dupa cate am inteles acolo sistemul de canalizare merge in Nistru, asta poate e mai grava problema.”

Unii oameni spun ca s-au documentat inainte de a veni la plaja, dar nu au gasit informatii ca apa din Nistru este murdara.

“Apa este curata, plaja e curata, spre mirare. Ne-am uitat la toate noutatile din timp, intrucat copiii ii aducem aici prima data, dar de holera nu am auzit, dar nu ne scaldam, doar asa putin ne jucam in nisip.”

In perioada estivala, Centrul de Sanatate Publica Chisinau preia probe din raurile si lacurile din muncipiu pentru a vedea daca exista un pericol pentru persoanele care se scalda. Ultimele rezultate au aratat ca pe plaja de la Vadul lui Voda a fost depistat 

vibrionul de holera. Specialistii interzic scaldatul si ii avertizeaza pe cei care totusi se bronzeaza sau intra in apa sa fie atenti si sa faca dus dupa ce se scalda.

Gheorghe TURCU, MEDIC EPIDEMIOLOG DIN CADRUL CSP CHISINAU: “Vibrionul holeric non-01 este o tulpina netoxigena, adica nu este vibrion de holera, dar este ceva asemanator holerei. Adica acest vibrion se depisteaza permanent incepand cu perioada scaldatului. El poate provoca niste boli diareice acute ca dizenteria, gastroenterocolitele acute sau bolile provocate de virusi.”

In perioda 1-15 iunie au fost prelevate 12 probe de pe plaja de la Vadul lui Voda, cea de la Vatra si din raul Bic. Anul acesta intr-o singura analiza a fost depistat vibrionul holeric, pe cand anul trecut 3 analize din acelasi numar de probe au aratat prezenta vibrionului. Alte lacuri din oras urmeaza a fi verificate.