Peste 1700 de detinuti ar putea fi eliberati anul viitor. Parlamentul a aprobat astazi, in prima lectura, proiectul de lege privind amnistia, in legatura cu aniversarea celor 30 de ani de independenta. Nu se vor vedea in libertate condamnatii care au savarsit infractiuni deosebit sau exceptional de grave, precum si cei invinuiti de coruptie.

Sub incidenta amnistiei cad 1723 de detinuti din tara. 67 vor fi pasibili eliberarii imediate. In cazul celorlalti, ar putea fi aplicata eliberarea conditionata inainte de termen sau eliberarea dupa reducerea termenului. Astazi 73 de deputati au votat proiectul.

Veronica ROSCA, VICEPRESEDINTA COMISIEI JURIDICE, NUMIRI SI IMUNITATI: “Apare un prilej potrivit de a crea posibilitatea pentru reintegrarea in societate a persoanelor private de libertate. 03:30:55 Prezentul act de amnistie constituie si o modalitate de prevenire si repararea prejudiciului suportat din cauza conditiilor rele de detentie.”

Potrivit proiectului, amnistia nu va putea fi aplicata in privinta persoanelor care au savarsit infractiuni deosebit sau exceptional de grave, precum si actiuni de coruptie. In conditiile in care unele persoane din categoria respectiva au executat deja termene mari de detentie, potrivit proiectului de lege, se propune ca pedeapsa penala aplicata acestora sa fie redusa partial, cu anumite exceptii. Astfel, proiectul prevede crearea unei Comisii speciale care va analiza dosarele de amnistie. Aceasta va fi constituita din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Inspectoratului National de Probatiune, dar si psihologi judiciari atestati. Totodata, ANP va prezenta Comisiei speciale lista condamnatilor care cad sub incidenta prezentei legi. Ulterior, dupa examinarea dosarelor, vor fi initiate demersuri catre instantele de judecata competente pentru aplicarea unei solutii, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.