Peste 6 de mii de moldoveni au solicitat perfectarea cărții de identitate la o zi după ce țara noastră a început eliberarea acestora. Printre aceștia este și colega noastră Dina Munteanu, care a mers azi la Agenția Servicii Publice și-a făcut carte electronică. Primele un milion de acte sunt gratuite, dacă sunt perfectare în 20 de zile.
Pentru a obține cartea de identitate am mers la o filială a Agenției Servicii Publice din Chișinău.
Dina MUNTEANU, REPORTER PRO TV: „Procedura începe cu depunerea a două cereri la gheseul ASP, una pentru cartea de identitate și una pentru semnătura electronică, care este la dorința. Pentru a depune cererea, solicitantul trebuie să se prezinte cu buletinul de identitate. Urmează procesarea datelor și emiterea documentului, care durează 20 de zile lucrătoare.”
După ce am completat cererile, am făcut fotografia pentru document, am pus semnătura și am lăsat amprentele degetelor arătătoare. După această procedura, care nu durează decât câteva minute, am primit o fișă cu care peste 20 de zile, voi merge să-mi ridic cartea de identitate.
Mircea EȘANU, DIRECTORUL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE: „Deci așa arată cartea de identitate, pe verso există interfacția de conectare a cipului. Acesta este un cititor de card care va putea fi conectat la calculator și acest card se introduce așa ca un stik simplu.”
Noua carte de identitate, care poate fi solicitată începând cu vârsta de 14 ani, nu este obligatorie. Totuși, aceasta va înlocui, treptat, buletinele actuale, iar primele un milion de acte sunt gratuite, dacă sunt perfectate în 20 de zile.
Mircea EȘANU, DIRECTORUL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE: „Această gratuitate va dura mai mult de doi ani de zile, deci cei care au acte valabile, nu este neapărat să se grăbească, toți o să reușească să-și perfecteze cartea de identitate.”
Documentul nu mai include viza de reședință, astfel, cetățenii nu vor mai trebui să-și schimbe actele cu fiecare adresă nouă. Acesta include semnătură electronică și permite accesul rapid la sute de servicii digitale.
Mircea EȘANU, DIRECTORUL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE: „Noi ne dorim ca prin acest proces, pe deoparte să sporim securitatea documentelor pe care noi le emitem și pe de altă parte, să întrunim toate condițiile Uniunii Europene.”
„Eu am făcut-o pentru ușurința mea personală pentru ca toată informația să fie online, tot ce-mi trebuie mie, vorbim despre medicină, despre documentele personale ca să nu le am în format pe foaie și să le pierd le-am făcut așa să fie electronice.”
„Se spune că se poate cu el de circulat și să merg cu lumea în rând.”
Potrivit ASP, în prima lună de la lansarea proiectului, cărțile de identitate nu vor putea fi solicitate în regim de urgență. Buletinele de identitate aflate în prezent în circulație rămân valabile până la expirare, iar schimbarea acestora nu este obligatorie imediat. Cu ajutorul noii cărți de identitate, moldovenii vor putea călători în UE, însă doar după aderarea țării la comunitatea europeană.