Fostul secretar de stat al Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii Victoria Nagy-Vajda, a initiat o petitie online, prin care cere separarea domeniului de activitate cultura de Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii al Republicii Moldova si reinfiintarea Ministerului Culturii. Pana acum, aproape 200 de persoane au sustinut initiativa.
TEXTUL PETITIEI: "Noi, semnatarii acestei petitii, cerem guvernantilor de astazi si de maine separarea domeniului Culturii de actualul Minister al Educatiei, Culturii si Cercetarii si reinfiintarea unui minister unic, responsabil de sectorul cultural al Republicii Moldova.
Constatam ca potrivit Hotararii Parlamentului Nr. 189 din 21-07-2017 privind aprobarea structurii autoritatilor publice centrale de specialitate, Ministerul Culturii a preluat domeniile de activitate ale Ministerului Educatiei, ale Ministerului Tineretului si Sportului si domeniul de cercetare al Academiei de Stiinte a Moldovei, cu modificarea denumirii in Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii. Fuziunea care s-a realizat in anul 2017 s-a demonstrat ca nu a fost una convenabila sectorului cultural, intrucat conducerea ministeriala si-a axat prioritatile asupra sectorului educatiei, care necesita o atentie si dedicatie aparte, acordand o grija redusa sectorului cultural. Totodata, optimizarea facuta la nivel de minister, prin reducerea numarului de personal, a stagnat procesul de elaborare de acte normative noi, precum si de actualizare a celor vechi, unele vechi de peste 20 de ani, atat de necesare dezvoltarii oricarui domeniu.
Comunicarea cu ministerul actual este anevoioasa, deseori neproductiva, ducand la stoparea proceselor de lucru dintre minister si institutiile din subordine, pe de o parte, si minister si organizatiile necomerciale si comerciale din domeniul cultural, pe de alta parte. Toate acestea duc la implementarea programelor si proiectelor culturale cu intarziere.
In cei 30 de ani trecuti de la obtinerea independentei Republicii Moldova, sectorul cultural a fost ignorat de toate guvernarile, iar acest lucru s-a agravat odata cu disparitia ministerului dedicat acestui sector. Astfel, dezvoltarea sectorului cultural nu s-a produs, la fel nici dezvoltarea calitatii vietii cetatenilor Republicii Moldova, ambele legate strans intre ele. Din cauza conditiilor descurajante din sectorul cultural, importanti oameni de cultura au emigrat peste hotarele tarii, pentru a se realiza profesional la nivelul dorit.
Lipsa unui minister profesionist dedicat sectorului cultural poate cauza pierderi irecuperabile ale monumentelor istorice, prin demolare sau incendiu, tragedie care s-a si intamplat in 2020, odata cu incendiul cladirii istorice a Filarmonicii Nationale. Lipsa investitiilor in acest sector poate cauza si alte daune si tragedii, inclusiv umane.
Sectorul muzeografic, patrimoniul cultural mobil, monumentele de importanta nationala si locala, implicit rezervatiile culturale, complexele de monumente sunt sectoare vaduvite de supraveghere, sustinere, control din partea autoritatilor publice centrale de specialitate. Interventiile legislative menite sa pastreze si sa dezvolte sectoarele mentionate nu sunt implementate din lipsa directiilor de profil cu specialisti in domeniu.
In lipsa unui minister dedicat sectorului cultural, nu sunt reprezentate destul de bine interesele oamenilor de cultura in probleme ce tin de salarizare si buget acordat sectorului cultural in negociere cu Ministerul Finantelor, astfel nivelul salariilor din cadrul sectorului artistic este cel mai mic pe Republica, iar contributia statului la finantarea sectorului cultural se afla intr-o tendinta continua de descrestere: de la 0,9% din PIB in 2011 la 0,5% din PIB in 2019 (sursa: Centrul de Politici Culturale). Totodata, o negociere care nu mai poate astepta este cea legata de infiintarea unui fond al culturii si al cinematografiei nationale. Crearea unui fond al culturii si al cinematografiei nationale va permite sprijinirea multiplelor proiecte culturale si cinematografice elaborate de catre institutiile de stat si cele independente din alte resurse decat cele ale Ministerului Culturii.
Lipsa unui minister dedicat sectorului cultural nu acorda suficienta atentie si nu dezvolta buna colaborare cu institutiile de invatamant artistic, fiind tratate similar oricarui alt sector academic, or invatamantul artistic necesita mai multe resurse si atentie speciala tinand cont de specificul acestui tip de invatamant. Varianta actuala a Codului educatiei nici nu mai diferentiaza invatamantul artistic ca un element specific in sistemul de invatamant al Republicii Moldova. Din lipsa de initiative legislative pentru reglementarea invatamantului artistic, in prezent sunt o multime de lacune in reglementarea modului de predare in institutiile de invatamant artistic, in programele de studii etc.
Din cauza pasivitatii statului pe parcursul celor 30 de ani de independenta, sectorul cultural are acum nevoie urgenta de o relansare din temelii, de standardizare a actelor normative la nivel european, de investitii capitale in muzee, biblioteci, teatre si alte lacase de cultura, de readucerea omului de cultura in centrul societatii, ca model social. Toate cele expuse mai sus si multe altele sunt posibile doar atunci cand exista o vointa politica indreptata spre interesul cetateanului si un Minister al Culturii unic, profesionist si ferm, care se va dedica asumat si in exclusivitate acestui deziderat."