Piata imobiliara din tara noastra este intr-o continua scadere, spun expertii in domeniu. De cand a inceput razboiului in tara vecina, apetitul moldovenilor de a-si cumpara o locuinta a scazut dramatic, iar in ultimele opt luni s-au vandut cu 30 la suta mai putine apartamente, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai nou, din cauza crizei gazelor naturale, cei care vor sa isi cumpere un imobil, opteaza in principal pentru unul eficient din punct de vedere energetic.
Piata imobiliara inregistreaza pierderi in ultima perioada, spun specialistii in domeniu. Si asta pentru ca situatia din regiune i-a facut pe moldoveni sa-si puna pe pauza planurile de a se muta la casa noua.
VICTOR CERNOMORCENCO, EXPERT IMOBILIAR: “In ultimele sase luni, din cauza razboiului din Ucraina, avem o scadere a tranzactiilor, per total, in domeniul imobliar cu aproximativ 30 la suta.”
Pe langa panica creata de razboiul pornit de Rusia in Ucraina, un alt factor care ii determina pe oameni sa ezite este inflatia care a generat dobanzi mai mari la credite.
VICTOR CERNOMORCENCO, EXPERT IMOBILIAR: “Avem si o inflatie foarte, foarte mare de 30-35%, ceea ce a dus la scumpirea creditelor. In ultimii ani de zile, 40% din apartamentele vandute in Chisinau erau prin credit ipotecar, iar acum creditele sunt mult mai scumpe, iar acum oamenii asteapta timpuri bune si credite ieftine.”
Totodata, din cauza facturilor uriase la energie, preferintele moldovenilor s-au schimbat – nu cumpara locuinte spatioase si se orienteaza spre cele eficientizate din punct de vedere energetic.
VICTOR CERNOMORCENCO, EXPERT IMOBILIAR: “Analizeaza foarte minutios daca casa sau locuinta este izolata termic, atrag atentia la geamuri, la sistemul de incalzire, foarte multi se uita daca locuinta are incalzire alternativa cu lemne, chiar daca locuim in Chisinau sau in suburbii.”
Cererea scazuta a coborat si pretul per metru patrat.
VICTOR CERNOMORCENCO, EXPERT IMOBILIAR: "Daca analizam toate segmentele de departamente care sunt in vanzare, avem o scadere nu foarte mare, de 30 de euro la metru patrat, dar daca anaizam fiecare segment in parte, putem observa ca apartamentele care se afla la etapa constructiei au de suferit cel mai mult pentru ca aici avem o diminuare a pretului cu 80-100 euro la metrul patrat.”
Republica Moldova a inregistrat cele mai mari preturi la apartamente in 2008, cand valoarea medie a unui metru patrat era de peste 900 de euro. Ulterior, pretul au inceput sa scada, ajungand in 2018 la aproximativ 500 de euro.