Pe o vreme și ploioasă și rece, nu doar oficialii, dar și oamenii simpli s-au perindat pe la corturile din orășelul European amenajat în Piața Marii Adunări Naționale. Spun că au fost atrași de cultura și gastronomia țărilor UE și s-au simțit de parcă toata Europa s-ar fi mutat pentru o zi la Chișinău.
Sute de oameni, veniți cu familia și prietenii s-au perindat pe la cele 21 de corturi ale statelor membre UE, amenjate în Piața Marii Adunări Naționale.
„În tot anul vin aici de Ziua Europei. Am fost mulți ani în Europa, dar m-am întors acasă. Doresc să fie pace în lume și să înțeleagă toți ce înseamnă cu adevărat Europa.”
„În 1989 am votat independența Republicii Moldova aici și aveam 34 de ani, iar rezultatul se vede astăzi. Le doresc tuturor ca să asculte de noi cei care am luptat cândva pentru acest lucru.”
„Pentru toți oamenii care s-au adunat aici și sărbătoresc ziua Europei, le doresc pace și să susținem parcursul european al Moldovei.”
Gastronomia și cultura țărilor UE s-a simțit pe deplin în Orășelul European, unde fiecare vizitator a putut să savureze din gust și tradiții.
„E gustos?
Super.”
„O să îi fac cadou soțului o bere din Germania, să vedem cum e la gust.”
„Aceasta este banița tradițională bulgărească, făcută cu mâinile femeilor găgăuze, aici avem kavârma și lukanki din carne.”
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „La cortul Ambasadei Franței vizitatorii au făcut cozi pntru a cumpăra săpunurile, care sunt cartea de vizită a orașului Marseille, iar pofticioșii au putut să guste din vafele pregătite în aer liber.”
„Am venit să cunoaștem tradițiile europene, să cunoaștem ceva nou și ne bucurăm să fim aici.”
La pavilionul Guvernului, vizitatorii erau întâmpinați cu pâine și sare de câțiva moldoveni, care au deschis afaceri, datorită granturilor europene.
Ana PAVLOVA, ANTREPRENOR DIN COMRAT: „Am fost susținuți cu proiecte, iar datorită acestui lucru noi am rămas acasă și vrem ca toată Europa să cunoască gastronomia găgăuză.”
Elena LAZAREVA, ANTREPRENOR VORNICENI, STRĂȘENI: „Suntem beneficiari ai programului ODA la turism, iar anul acesta va face locuri de cazare ca să facem legătura cu UE și să aducem valorile noastre acasă.”
Vizitatorii au avut parte și de surprize, cum ar fi mere gratuite, oferite de Ministerul Agriculturii sau pomi cu rădăcina protejată, din partea ministerului Mediului.
„Nouă ne plac foarte mult merele noastre. Ele sunt apreciate multe peste hotare și sunt pline de vitamine.”
Iar copii au petrecut timpul frumos, în cadrul atelierelor de creație.
„Eu desenez drapelul RM, al UE, dar și al altor state.”
„Am văzut multe standuri interesante, am participat la niște concursuri de cultură generală și mi-am testat cunoștințele în domeniul culturii UE.”
Din 2017 Ziua Europei este marcată în Republica Moldova pe data de 9 mai.