Gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau poate asigura cu gaz centrul si nordul Moldovei. Potrivit expertilor insa in cazul unei ierni geroase,din cauza capacitatii reduse a conductei, locuitorii nu vor avea confortul termic necesar in case. Sudul si regiunea transnistreana raman dependente de gazul rusesc deoarece acolo nu poate ajunge gaz prin aceasta conducta.

Expertul in energetica Victor Parlicov spune ca gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau, care este pe deplin functional, poate sa salveze intr-o situatie de criza sistemul energetic din Republica Moldova, insa, sunt doua probleme.

Victor PARLICOV, EXPERT IN ENERGETICA: “Prima. Daca-i foarte frig afara, atunci capacitatea gazoductului nu ajunge pentru a avea confort. Ajunge ca sa intretii sistemul ca sa nu inghete, de exemplu apa in calorifere, dar nu ajunge pentru a asigura confort, dar si partea a doua care e si mai proasta, probabil, este ca din acest gazoduct, gazul nu poate fi livrat fizic in zona de sud.”

Prin gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau gazul poate ajunge si in nordul tarii. Toate localitatile mai la sud de Hancesti sunt alimentate insa din gazoductul transbalcanic prin care trece gazul rusesc.

Victor PARLICOV, EXPERT IN ENERGETICA: “Oricat gaz nu am pompa prin conducta Iasi-Ungheni, sudul nu poate fi alimentat decat prin gazoductul transbalcanic si daca in el nu va fi presiune, indiferent ce se intampla cu Iasi-Ungheni, sudul ingheata.”

Gazoductul Iasi-Ungheni nu poate asigura cu gaze naturale nici partea stanga a Nistrului.

Adrian LUPUSOR, DIRECTOR EXECUTIV EXPERT-GRUP: “Acesta a fost proiectat sa asigure doar malul drept al Nistrului si nu va fi posibila aprovizionarea regiunii transnistrene. Ceea ce inseamna ca centrala de la Cuciurgan nu va beneficia de gaze naturale transportate prin acea conducta si oricum ei raman dependenti de gazele furnizate de Gazprom.”

Directorul general al Transgaz Romania spune ca programul de investitii al acestei companii in Republica Moldova a fost finalizat, dupa cum a promis.

Ion STERIAN, DIRECTORUL GENERAL AL TRANSGAZ: „Gazoductul Iasi-Ungheni e finalizat integral, cu toate legaturile aferente, si la termoenergetica si la Ghidighici. Asteptam ca furnizorii sa nominalizeze punctele de iesire din Romania si de intrare in Republica Moldova, cu volume de gaze pe care sa putem transporta in Republica Moldova.„

Saptamana trecuta, viceprim-ministrul Andrei Spinu a anuntat intr-o conferinta de presa ca gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau este functional si va fi inaugurat in aceasta luna. Spinu, insa, nu a explicat clar daca au loc negocieri cu partearomana privind volumulde gaze si pretul de achizitoare. Gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau, care a fost construit pentru a reduce  dependenta Moldovei de gazul rusesc, urma sa fie inaugurat acum un an, insa planurile au fost date peste cap de pandemie. Lucrarile de extindere a conductei de la Ungheni la Chisinau au inceput in februarie 2019. S-a muncit pe o lungime de 120 de km, iar valoarea proiectului, finantat integral de Romania, este de 76 de milioane de euro. Gazoductul este operat de compania Vestmoldtransgaz. Prima etapa a proiectului, care prevedea constructia conductei din Iasi pana la Ungheni a fost incheiata in iulie 2014.