Democratia din Ungaria si Polonia continua sa dea inapoi, dar Moldova este „un punct luminos” in Europa, potrivit unui nou raport publicat miercuri dimineata, scrie politico.eu.
Moldova, care este vecina cu Ucraina, se confrunta cu perspectiva unei crize economice si politice grave, deoarece Rusia reduce drastic livrarile de gaze pentru a pedepsi tara pentru atitudinea sa pro-europeana - dar cu toate acestea democratia este in crestere.
In timp ce coruptia ramane o provocare cheie, Moldova se afla acum printre primele 25 la suta din tari la nivel global in domenii precum drepturile sociale si egalitatea sau integritatea mass-media, potrivit raportului.
In general, totusi, democratiile din intreaga lume se afla in retragere, in timp ce regimurile autoritare devin din ce in ce mai represive pe masura ce incepe o noua criza economica globala, spune raportul Global State of Democracy publicat de Institutul International pentru Democratie si Asistenta Electorala (IDEA).
Raportul arata ca calitatea democratica stagneaza pe scara larga, membrii UE Ungaria si Polonia printre cei care sufera de „un tip de eroziune democratica acuta si deliberata”, potrivit IDEA.
In acelasi timp, regimurile autocratice devin din ce in ce mai totalitare, mai ales cand vine vorba de alegeri curate sau de eficacitatea parlamentului.
Raportul spune ca, „In ultimii sase ani, numarul tarilor care se indreapta catre autoritarism este mai mult decat dublu fata de numarul care se indreapta catre democratie”, adaugand ca, „la sfarsitul anului 2021, aproape o treime din cele 173 de tari evaluate de catre International IDEA se confrunta cu scaderi in cel putin un sub-atribut al democratiei.”
Evolutia parametrilor cheie care masoara calitatea democratiei in Moldova, conform Indicii Globali ai Starii Democratiei ai IDEA International

Descoperirile de la IDEA, o organizatie interguvernamentala cu sediul la Stockholm, se bazeaza pe o analiza a 173 de tari si a tendintelor lor democratice.
„Chiar si democratiile cu performante inalte, cele mai multe dintre ele sunt situate in Europa, isi vad calitatea deteriorandu-se si majoritatea nu au facut niciun progres in ceea ce priveste asigurarea unei democratii mai bune, a unei calitati mai bune, mai capabile sa furnizeze oamenilor din 1990.” a spus Kevin Casas-Zamora, secretar general al IDEA, catre POLITICO. El a adaugat ca aceasta este o tendinta generala, dar deosebit de vizibila in Europa.
Raportul vine intr-un moment in care tarile din intreaga lume se confrunta cu mai multe crize. Economiile lor sufera in continuare de consecintele pandemiei de COVID-19, in timp ce razboiul Rusiei in Ucraina provoaca o criza energetica cu o crestere severa a costului vietii si o recesiune globala iminenta.
Casas-Zamora a spus ca agresiunea Rusiei a adus „atentia asupra importantei mentinerii democratiei”, adaugand ca „intelegem, intr-un fel, faptul ca lipsa democratiei este o problema pentru pacea globala”.
In lumina atacului Rusiei, puterile occidentale s-au adunat in jurul valorilor intr-un mod fara precedent, a spus el, iar razboiul a atras atentia si asupra celor care sunt „in prima linie a luptei”.
El a evidentiat in mod special Moldova ca o tara care este vazuta ca un „punct luminos” atunci cand vine vorba de progresul democratic.
Cu toate acestea, perspectivele mai largi pentru viitor sunt mai putin pozitive, a spus Casas-Zamora. El a concluzionat ca criza economica rezultata in urma razboiului din Ucraina este genul de eveniment din care vine presiunea asupra democratiilor. „Impresia mea este ca urmatorii cativa ani vor fi foarte dificili pentru democratii din cauza efectelor politice care decurg din criza economica”, a spus el.