Poliția Națională este într-un proces continuu de modernizare. Pentru acest an, atât Poliția, cât și celelalte subdiviziuni subordonate Ministerului Afacerilor Interne au o agendă ambițioasă. În ceea ce privește Poliția, un element important este regionalizarea, a declarat în cadrul unui interviu pentru IPN secretarul general adjunct al MAI, Andrei Cecoltan.

„Regionalizarea presupune optimizarea funcțiilor administrative, iar acestea nu vor mai exista în fiecare raion, ci vor fi concentrate pe regiuni. Astfel, funcțiile administrative eliberate vor fi transferate în teren”, a menționat Andrei Cecoltan.

În urma acestei inițiative, cetățenii vor avea acces mai rapid la servicii de o calitate mai bună. 

„Atunci când cineva apelează la 112 sau are o altă necesitate, intervenția va fi mai promptă. Polițistul va fi mai aproape de cetățean”, a adăugat secretarul-adjunct de la MAI.

Andrei Cecoltan a precizat că nu va crește numărul total de angajați, ci doar vor avea mai mulți polițiști în stradă, prin redistribuirea resurselor.

În ceea ce privește procesul de reformare a Poliției Naționale, secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne a menționat că primul pas al reformei este alinierea legislativă la standardele europene. Va urma implementarea mecanismelor.

„Un exemplu elocvent este cooperarea cu Frontex. Ofițerii Frontex lucrează alături de Poliția de Frontieră, ceea ce asigură nu doar armonizarea legislativă, ci și preluarea de metode și modele operaționale europene”, a adăugat demnitarul.

Potrivit reprezentantului MAI, parcursul european al Republicii Moldova și, în special, al Ministerului Afacerilor Interne, nu a început odată cu obținerea statutului de țară candidată. Acest proces a început mult mai devreme. O serie de mecanisme fuseseră preluate din cele europene, în special odată cu liberalizarea regimului de vize.