Paștele Blajinilor este sărbătorit și astăzi, în mod special în satele Moldovei. De dimineață, oamenii au mers la cimitir ca să-i pomenească pe cei răposați. Au aprins lumânări, au adus ouă roșii și vin, și, alături de rude și prieteni, au depănat amintiri.

În satul Micăuți, raionul Strășeni, Paștele Blajinilor a adunat familii, rude și prieteni la mormintele celor dragi.

„Hristos a Înviat, azi la noi e Paștele Blajinilor. Aici sunt părinții mei, mama și tata. Să trăim și să-i pomenim.”

„Venim cu flori în semn de respect pentru părinții noștri care ne-au crescut și ne-au făcut drum în viață.”

„Acest lucru reunește lumea, reluăm legături, iar eu m-am văzut cu foarte mulți colegi, cu care nu m-am văzut de ani, pentru că-s plecată de mult.”

Pe mătușa Domnica am întâlnit-o înconjurată de nepoți și strănepoți. Să vină toți de Blajini la Micăuți e o tradiție pe care o respectă an de an.

Domnica SALCOCI, LOCUITOARE MICĂUȚI: „Sunt nepoțeii mei, de la fetele mele. Nu-s toți, doar câțiva. Ținem ce am apucat de la părinți, pentru că tradiția e din strămoșii noștri.”

Iar Trofim Constantin spune că de Paștele Blajinilor, toate drumurile duc acasă. Mai pentru cei plecați peste hotare.

Trofim CONSTANTIN, LOCUITOR MICĂUȚI: „Sora mea Nina a venit din Spania, de mult nu ne-am văzut. A venit la cimitir la părinți. Cine a mai venit? - Frații, nepoții, strănepoții.”

Nina VOLOSCIUC, MOLDOVEANCĂ STABILITĂ ÎN SPANIA: „Cu mult dor am venit la părinți, ne stăruim să venim în fiecare an. E o sărbătoare specială pentru ei și venim.”

Oamenii au venit la mormintele celor dragi cu flori și pomeni, tămâie și vin, pentru a le cinsti memoria.

„După ce se face veșnica pomenire, stropim mormintele. Așa este obiceiul din străbuni, așa am apucat și facem și noi.”

„Asta e lumina lor, păharul – să le ude sufletul, iar bomboanele să se îndulcească.”

„Am pus ceea ce ar însemna viață de la Isus: ouă roșii, pască, dulciuri, pentru a da pentru sufletul și amintirea celor răposați.”

Iar copiii au respectat o tradiție, păstrată mai cu seamă prin satele Moldovei.

„Biscuiți, napolitane, ouă roșii și fructe, de toate. Noi ne ducem la oameni și le spunem Hristos a Înviat, iar eu ne dau ouă roșii, dulciuri. Apoi noi le zicem Badaproste.”

Victor CONDREA, PREOTUL SATULUI MICĂUȚI, STRĂȘENI: „Paștele Blajinilor este o sărbătoare când ne amintim de cei dragi nouă: părinți, bunei, frați, surori și alte rude pe care le-am petrecut din rândurile noastre. Ne rugăm la Domnul ca dacă au greșit, să le fie iertate păcatele și, la rândul nostru, să fie iertate și păcatele noastre. Cu Doamne Ajută.”

Astăzi este ultima zi în care oamenii sărbătoresc Paștele Blajinilor.