Popoarele lumii s-au unit la… Chisinau. Zeci de moldoveni, ucraineni, azeri, bielorusi si multe alte nationalitati au sarbatorit astazi Festivalul Etniilor in centrul capitalei. Fiecare si-a prezentat cum stie mai bine datinile, obiceurile si mancarea traditioanala. Iar sarbatoare a fost plina de culoare, joc si voie buna.

Publicat:18.09.2022, 20:22

Imbracati in costume tradionale moldovenesti, ucrainene sau bulgaresti, zeci de oameni au defilat sub muzica de fanfara intr-o parada prin centrul capitale. Acestia au pornit de la monumentul Stefan cel Mare, unde au fost depuse flori, spre Gradina Publica ce poarta acelasi nume.

Imbracati in costume nationale, tinerii azeri au dansat pe ritmurile muzicii caucaziene, adunand in jurul lor zeci de admiratori.

Reprezentantii comunitatii din Azerbaidjan au pregatit mese cu bucate traditionale, de unde nu a lipsit carnea la gratar.

“Avem kebab si carne de oaie, mancarea noastra traditionala, carne la gratar.”

Cu mese pline cu de toate au venit si cei din autonomia Gagauza.

“Aceasta este cavarma gagauza, avem carne de pui fiert, avem si asa desert dulce, crocant. Avem reteta inca de la bunici.”

De la mic la mare, toti participantii de la festival au imbracat haine traditionale.

“Am ciupici, brau, suman.”

Si bielorosii si-au prezentat traditiile si obiceiurile cum stiu mai bine. Acestia si-au amenajat o “casa mare” in centrul Chisinaului.

“Se face mancarea, uitati-va ce avem acolo, e cald. Sunt cartofi cu unt si marar. O gustosenie.”

Bulgarii din Taraclia s-au pregatit si ei de Festivalul Etniilor. In parc a fost improvizata o gospodarie taraneasca ca pe vremuri.

“Avem pat, cufar unde se tinea zestrea, prosoape cusute, plapume, haine.”

Si cum velesia nu poate trece fara tarie, oamenii si-au implut paharele si au sarbatorit pe cinste.

“Pentru sanatate!”

Fiodor SABII, PRESEDINTELE COMUNITATII BULGARE DIN MOLDOVA: “Puterea noastra este in unitate, cat timp asta intelegem, simtim, va fi pace si bunastare in Moldova.”

Cu mare fast si mandrie si-au prezentat datinile si cetatenii ucraineni. Mai multe ansambluri, acompaniate de acordeonisti, au interpretat cantece folclorice.

La Festivalul Etniilor a fost amenjat si un targ al mesterilor populari, iar in scena au iesit artisti, care au oferit un concert de zile mari.

“Moldoveni, ucraineni..."

“Sunt foarte multe culturi, de unele nici nu stiam, ai posibilitate sa gusti si mancarea si portul popular.”

“Totul e foarte interesant, vesel.”

La editia din acest an a Festivalului Etniilor au participat aproximativ 40 de organizatii etnoculturale, ce reprezinta 35 de etnii si 16 colective artistice din raioanele tarii.
Evenimentul, care se afla la ce-a dea XXI-a editie, a fost organizat de Agentia pentru Relatii Interetnice si Primaria capitalei.