O rețea rusească de dezinformare, care se acoperă antonimic cu numele de „Pravda”, își întinde tentaculele tot mai mult înspre țări din fostul spațiu sovietic, Balcani și Europa Centrală, iar ținta „bombardată informațional” cel mai tare este Republica Moldova, scrie Radio Europa Liberă.
Concluzia apare într-un raport proaspăt făcut împreună de două organizații cu sediul la Sofia, anume CIDC, un centru de combatere a manipulării sub egida Universității americane din Bulgaria și platforma de monitorizare media Sensika Disinformation Observatory.
Raportul descrie cum, prin intermediul a zeci de portaluri de știri false din rețeaua Pravda, Moscova răspândește dezinformare cu scopul de a submina încrederea populației în parcursul european al țării vizate și în autoritățile ei.
Rețeaua are 190 de site-uri, care publică în 49 de limbi, inclusiv regionale precum catalană sau bască, și servește și ca un înlocuitor al posturilor Russia Today și Sputnik, restricționate de UE încă din primele zile ale invaziei rusești la scară largă în Ucraina.
Până la începutul anului 2025, Pravda s-a extins la nivel global, țintind 83 de țări.
Manipulările Pravdei în R. Moldova
Analista Olga Tokariuk de la Institutul pentru Dialog Strategic din Londra a spus serviciului ucrainean al Europei Libere că, în afară de discreditarea guvernelor vizate, rețeaua mai are ca scop să promoveze narațiuni pro-ruse pentru a crea „iluzia de opinie alternativă”.
Deși multe informații sunt preluate direct din presa rusă sau generate de inteligența artificială, cercetătorii au observat că ele sunt atent adaptate în funcție de publicul-țintă – cu o „precizie chirurgicală” și cu „un scop manipulator evident”.
Din decembrie 2024 până în martie 2025, Pravda a răspândit un volum imens de articole manipulatorii despre R. Moldova – au fost de 56 de ori mai multe decât despre țările Europei Occidentale.
Pentru comparație, raportul pentru Letonia, se află pe locul doi, este de 47 de ori, iar pentru Cehia, vizată cel mai puțin – de 10 ori.
Această intensitate a postărilor confirmă, se spune în raport, că R. Moldova se confruntă cu „tentative rusești din ce în ce mai evidente de destabilizare”, așa cum a spus și președintele francez Emmanuel Macron pe 10 martie, când a primit-o la Paris pe omoloaga sa moldoveană, Maia Sandu.
Unele articole răspândesc teorii ale conspirației, altele promovează idei împotriva Occidentului, toate având scopul de a crea confuzie și de a diviza societatea.
Concluzia mai generală a raportului este că Pravda urmărește o strategie de „divide et impera” pe flancul estic al NATO și la periferia UE.
Coordonată din Crimeea
O investigație a agenției franceze Viginium specializată în combaterea dezinformării a relevat că rețeaua Pravda este coordonată din Crimeea ocupată de Rusia, de compania IT „TigerWeb”, fondată de Evgheni Șevcenko, un dezvoltator web care a lucrat în trecut pentru o firmă responsabilă de site-uri guvernamentale rusești.
NewsGuard, un centru de la New York de monitorizare a informației online, a constatat că unul din obiectivele Pravdei a fost să „contamineze” chatboții companiilor occidentale de inteligență artificială.
O analiză a răspunsului unor chatboți precum ChatGPT de la OpenAI sau Gemini de la Google la întrebări care conțineau parțial narațiuni ale propagandei ruse, a arătat că aceștia erau mai predispuși să citeze site-uri din rețeaua Pravdei.
„Și mai periculos este că site-urile din rețeaua Pravda apar și în cele mai populare motoare de căutare. Chiar și când faci o căutare pe Google, sunt mari șanse ca un asemenea site să apară pe prima pagină a rezultatelor, iar acest lucru este valabil și pentru Wikipedia”, a spus analista Olga Tokariuk de la Institutul pentru Dialog Strategic din Londra.
După ea, această situație duce la consecințe mult mai grave, cum ar fi citarea site-urilor Pravda de publicații occidentale respectabile, ceea ce nu doar că perpetuează narativele rusești, dar mai conferă și legitimitate site-urilor citate.
Tokariuk susține că, analizând mai multe publicații, a descoperit că până și reviste notorii ca The Atlantic sau portaluri de știri din Ucraina au inclus referințe la site-urile Pravda.