Aduc lumina in casele oamenilor la propriu. Doua femei din satul Alexandru cel Bun confectioneaza faclii din ceara naturala. Acum in preajma Pastelui spun ca au mult de lucru, deoarece cu lumanarile lor oamenii au aduc focul haric de la biserica in noaptea invierii. 

Ritualul de turnare a facliei este unul specific – femeile isi pregatesc ceara  neaparat naturala. Iar pana aceasta se topeste la foc incet, se ocupa de forma. Pe durata procesului, cam o ora, mesteritele stau in genunchi.

"O ungem bine, cand intepeneste sa o putem scoate mai usor."

Urmeaza procesul de pregatire a atei care trebuie sa stea in centrul facliei. Si aici exista secrete.  

"Daca facem ata mai groasa, adica punem mai multe fire, faclia arde repede."

Raisa Cotaga face faclii de mai bine de 20 ani de cand a ramas vaduva. Femeia spune ca nu oricine poate sa toarne o faclie fiindca este un lucru migalos si se cere multa credinta. O ajuta in aceasta indeletnicire vecina sa, Pelaghia Buruiana, impreuna cu care au turnat sute de faclii.

"Punem capacul. Mai batem, suntem batrani nu avem ciocan."

Iar spre final, dupa ce forma este fixata de o masa, se trece la turnarea cerii topite.  

“Pana se umple. Trebuie sa turnam cate putin.”

Faclia se intareste in aproximativ trei ore, iar munca nu se incheie aici. Mesterita isi aminteste cu emotii de prima experienta.

Raisa COTAGA, MESTERITA: “Am adus teava grea in spinare. Am lasat faclia si s-a intepenit, cum sa o scoatem? Ne-am muncit noi, ca ea trebuie sa iasa fiindca am uns cu ulei totul bine si nu iese. Am iesit aici pe prag, cu coada de la lopata, cu o lampa incalzeam sa iasa si nu iesea.”

Chiar si cu ani de experienta in spate, femeile spun ca nu reusesc mereu sa toarne o lumanare din prima.  

“Linistite sa fim. Ne rugam numai Tatal Nostru ca sa se primeasca faclia.”

“Iat-o meresuica. Acus o aprindem. Iata asa la noi e turnata faclia, ea arde, dar noi ne pregatim sa o ducem la biserica.”

Pe langa faptul ca le duc la biserica, femeile mai fac si faclii la comanda, dar niciodata nu cer bani pentru munca lor. Acum, inainte de Paste spun ca au mai multe solicitari de la bisericile din tara.

Raisa COTAGA, MESTERITA: “Un leu care ne da, trebuie sa il luam. Fiindca nu stim in care noroc va arde ori in care noroc noi o facem ca ea sa nu crape. Se intampla ca o scoatem si iese crapata.”

Cu aceste faclii enoriasii pot aduce focul haric de la Biserica in noaptea Invierii. Ieri, Mitropolia Moldovei a anuntat ca si in acest an luminca sfanta va fi adusa de la Ierusalim la Chisinau. Pastele este sarbatorit pe 2 mai.