Premiera medicala pentru Republica Moldova. Medicii de la Institutul de Neurologie si Neurochirurgie din capitala au inlaturat o tumoare intracerebrala, situata pe nervul care face conexiunea dintre urechea interna si creier. Unicitatea interventiei consta in implicarea medicilor neurochirurgi concomitent cu specialistii ORL. Astfel de operatie dureaza cel putin opt ore, iar pacientul este un barbat de 60 de ani.

De dimineata, in jurul orei 10, specialistii  din cadrul Institutului de Neurologie si Neurochirurgie, medici rezidenti, dar si invitati speciali din Kiev au intrat in sala de operatie. Toti s-au adunat pentru a extrage o tumoare aflata pe nervul vestibulocohlear al unui pacient de 60 de ani.

Grigore ZAPUHLIH, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE NEUROLOGIE SI NEUROCHIRURGIE: “Pentru prima data noi ne vom intalni din partea urechii, de unde provine aceasta tumoare, si din partea creierului. Neurochirurgii lucreaza din partea creierului si orelistii din partea lor.”

Tumoarea se afla pe nervul care raspunde de auz si echilibru. Primele simptome au fost pierderea partiala a auzului si un soi de galagie in ureche. Si pentru ca barbatul nu s-a adresat la timp la medic, a pierdut  auzul complet, spune doctorul habilitat in stiinte medicale Grigore Zapuhlih.

Grigore ZAPUHLIH, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE NEUROLOGIE SI NEUROCHIRURGIE:“Auzul este pierdut, ca si in cazul nostru, atunci i-ai pastra viata, stabilitatea mersului si el se simte bine.”

Pentru aceasta premiera, in ajutorul medicilor de la noi au venit specialisti din Kiev, care de 25 de ani efectueaza astfel de interventii cu implicarea atat a neurochirurgilor, cat si a otoneurochirurgilor. Datorita acestui tip de operatie, riscul de deces al pacientului este practic nul.

Oleg BORYSENKO, SEFUL DEPARTAMENTULUI MICROCHIRURGIE SI OTONEUROCHIRURGIE, KIEV: “Utilizarea aborului translabirintic permite scaderea riscului in urma interventiei, mortalitatea dupa operatie este de 0,01%. Asta in timp ce la inceputul anilor 20, cand doar incepea inlaturarea acestei patologii prin interventii neurochirurgicale, mortalitatea era de 25%, adica fiecare al patrulea pacient deceda.”

Daca tumoarea nu este inlaturata, aceasta afecteaza vazul, auzul, poate duce la aparitia paraliziei, a problemelor de echilibru si chiar la deces. Cel mai des sunt afectate persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Deocamdata, nu este clar ce factori influenteaza la aparitia acestei tumori. Pana acum, la Institutul de Neurologie si Neurochirurgie se efectuau anual circa 30 de interventii de inlaturarea a tumorii de acest tip. Diferenta este ca acestea se faceau doar de neurochirurgi printr-o metoda mai veche.