Premiera pentru medicina din tara noastra. O pacienta diagnosticata cu ciroza hepatica in faza terminala a beneficiat de un transplant de ficat prelevat in Romania. La interventia, care a durat 7 ore, au participat circa 50 de angajati medicali din cadrul spitalului Republican din capitala, care i-au salvat viata pacientei. Schimbul de organe a fost posibil datorita unui acord dintre Romania si Republica Moldova in domeniul donarii si transplantului de organe. 

Pe 21 mai responsabilii din domeniul sanatatii au fost anuntati de Institutul Clinic Fundeni, din Bucuresti, ca exista posibilitatea de a transporta in tara noastra un ficat prelevat de la un donator din Romania. Imediat, medicii de la spitalul Republican au anuntat pacientii, care se aflau pe lista de asteptare despre aceasta oportunitate si i-au examinat.

Alexandru FERDOHLEB, VICEDIRECTOR MEDICAL: "Dupa tipajul ABO, si alte standarte de tipizare tisulara, erau mai aproape de grefa care venea din Romania, patru persoane. Din tot acest grup de pretendenti posibili, conform listei de asteptare, a fost doar o persoana care a fost selectata.”

Este vorba despre o pacienta de 69 de ani care suferea de ciroza hepatica in faza terminala. Aceasta a fost supusa unor noi testari, dupa care, de urgenta, a fost dusa in sala de operatie, timpul fiind cel mai de pret.

Alexandru BOTIZATU, SEFUL DEPARTAMENTULUI ANESTEZIOLOGIE SI TERAPIE INTENSIVA: “Din acest punct de vedere, toate echipele trebuie sa fie pregatite la fiecare etapa, fiecare minut conteaza. Indiferent de e zi sau noapte, noi trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de interventii.” 

50 de angajati medicali ai spitalului Republican au participat la interventia care a durat 7 ore.

Adrian HOTINEANU, SEFUL CATEDREI CHIRURGIE NR.2: “De la ora 3 pana la aproximativ ora 10 seara a durat operatia. Pentru aceasta pacienta, care a fost transplantata in premiera cu un ficat cu un organ adus din Romania, a fost singura sansa pentru a supravietui. Ea avea foarte putin de trait, daca nu o transplantam.”

Si interventia a fost una de succes. Pacienta se simte bine si a fost transferata de la terapie Intensiva in sectia chirurgie hepatobiliopancreatica. Acest transplant de ficat a fost posibil datorita unui acord dintre Romania si Republica Moldova in domeniul donarii si transplantului de organe. Totodata, datorita acordului, alti doi pacienti din Romania au primit o a doua sansa la viata, fiindu-le transplantate organe de la donatori din Republica Moldova. In tara noastra se efectueaza doar transplant de ficat si rinichi.
De aceste interventii pot beneficia gratuit toti pacientii, pentru care transplantul reprezinta unica sansa la viata. Acestia sunt inclusi intr-o lista de asteptare, insa perioada poate fi una de durata, spun responsabilii de la Agentia de Transplant.

Vladimir BOLOCAN, DIRECTORUL AGENTIEI DE TRANSPLANT: “Pentru ca este vorba de compatibilitate. Aceasta se verifica prin anumite analize de laborator. Nu exista un termen clar. In functie de cand apare donatorul si de compatibilitatea donatorului cu receptorul.”

Anul trecut au fost efectuate cinci interventii de transplant de ficat, iar in primele luni ale acestui an doi pacienti au fost salvati datorita acestei operatii. Astazi, pe lista de asteptare se afla circa 80 de persoane care au nevoie de transplant renal sau de ficat.